Edwin Vlek over de horeca: "Nog één klein zetje en de sector breekt"
Te weinig werknemers voor de horeca?
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.
FNV Horeca sprak eerder al haar zorg uit over de uitstroom. Daarom zetten KHN en FNV Horeca zich samen in om medewerkers gemotiveerd en aan het werk te houden en roepen zij het kabinet op per 26 januari aanstaande versoepelingen door te voeren. Daarnaast moet er worden gekeken naar mogelijkheden om werkzoekenden, of mensen die hun baan hebben verloren tijdens de crisis, de mogelijkheid te bieden (opnieuw) in de horeca aan de slag te gaan.
Verdiencapaciteit op de rand
Dit kan alleen als het nieuwe kabinet de zorgen van horecamedewerkers serieus neemt en perspectief op de langere termijn biedt. Een verdere uitstroom brengt de verdiencapaciteit en daarmee de snelheid van het herstel in gevaar van een sector die van groot maatschappelijk en economisch belang is.
KHN-directeur Dirk Beljaarts: "Horecaondernemers zien dat ook bij hun medewerkers de rek er uit is. Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van ondernemers, medewerkers én de samenleving als geheel. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. We gaan hierover graag met het nieuwe kabinet in gesprek.”
FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek: "De afgelopen twee jaar hebben horecamedewerkers veel veerkracht getoond. Maar iets kan buigzaam zijn; als het buigen uiteindelijk te ver gaat, dan breekt het. En in die situatie verkeert de horeca op dit moment. Nog één klein zetje en de sector breekt. Voor het herstel van de sector is het van levensbelang dat het kabinet zo snel mogelijk versoepelt, zodat we de uitstroom van vakkrachten stoppen en vertrokken horecamedewerkers verleiden terug te keren.”
Trefwoorden: horeca, corona, personeel, versoepeling