Geplaatst op: 24-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Tolerance Test daagt publiek uit

Tolerance Test daagt publiek uit
Tentoonstelling Tolerance Test. Foto: Drents Museum
De opstelling Tolerance Test gaat langs 4 musea in Nederland in 2022 en 2023. Op een theatrale en indringende wijze wordt het publiek uitgedaagd om te kijken naar toleratie.

Vanaf 20 februari 2022 tot en met 5 augustus 2023 presenteren 4 Nederlandse musea de tentoonstelling Tolerance Test. De tentoonstelling brengt de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal voor het voetlicht. Tolerance Test opent in het Drents Museum (Assen) en is anderhalf jaar lang in diverse musea en tentoonstellingsruimten te zien, waaronder Rijksmuseum Twenthe (Enschede), Nieuw Dakota (tijdens Amsterdam Art Week 2022) en Singer Laren (Laren).

15 grote tekeningen en audioverhaal

Tolerance Test presenteert een selectie van vijftien van de large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert. In deze grote tekeningen ? sommige meer dan 3,5 meter hoog ? verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. In de tentoonstelling worden de tekeningen in kringopstelling geplaatst ? bezoekers bekijken de werken vanuit het midden ? en theatraal gepresenteerd met inzet van audioverhaal en belichting. Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met actrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling bekijken, met actrice Kimberly Agyarko.

Tolerantietest voor het publiek

Tolerance Test brengt beeldende kunst anders ? theatraler, verhalender en diepgaander ? voor het voetlicht. De tentoonstelling is gerealiseerd door initiatiefnemer/curator Johan Idema, in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie). De tentoonstelling breekt met de etiquette van kunstmusea: niet als doel op zich, maar om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleifferts werk diepgaander te laten begrijpen en beleven. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien?

25 jaar large drawings

Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings maakte. In die vijfentwintig jaar verwierf Schleiffert internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving. Schleiffert verhuisde ooit naar Rotterdam in de veronderstelling ‘dat het daar allemaal gebeurde’. Sindsdien heeft ze er haar thuisbasis en atelier in een voormalige tippelzone in het havengebied.

Zo 20 februari t/m zo 8 mei Drents Museum, Assen; do 12 mei t/m zo 10 juni Nieuw Dakota Amsterdam; za 18 juni t/m zo 4 sept Rijksmuseum Twenthe, Enschede, do 20 juli t/m za 5 augustus 2023 Singer Laren, Laren.

Past bij programmering diversiteit

Voor het Drents Museum past Tolerance Test in een reeks van tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Bovendien sluit de tentoonstelling aan bij de collectiepijler hedendaags realisme. Het Rijksmuseum Twenthe presenteert Tolerance Test als onderdeel van zijn programmalijn Body Politics over diversiteit en persoonlijke en groepsidentificatie. In Amsterdam vormt Tolerance Test in Nieuw Dakota tevens onderdeel van de Amsterdam Art Week (11 – 15 mei 2022). Tijdens de diverse tentoonstellingsperioden wordt Tolerance Test steeds meerdere malen ook als voorstelling aangeboden.

Tolerance Test is een initiatief van Johan Idema, curator/cultureel ondernemer en pleitbezorger voor vernieuwing in de kunstwereld. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (Ruimtetijd), het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds, C & W De Boer Stichting, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Drenthe en Overijssel), Provincie Drenthe en Stichting Beringer Hazewinkel.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, museum, tentoonstelling, voorstelling, audiotour, vernieuwing

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.