Geplaatst op: 25-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren. 

Iets dat de milieuactivist in je zal aanspreken, is de kans om de uitstoot van broeikasgassen, de vervuiling en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Wil je vanwege deze voordelen beginnen met zelf energie opwekken? Maak dan gebruik van een van de onderstaande manieren, die over het algemeen relatief goedkoop zijn. Dit is al helemaal het geval op de lange termijn. 

Wind

De goedkoopste van alle hernieuwbare energiebronnen en de minst vervuilende van allemaal, windenergie is alleen haalbaar op locaties met een goede windsnelheid. Omdat windturbines landruimte kunnen delen, is het een goede keuze voor boerderijen. De belangrijkste nadelen zijn geluidsoverlast en hoge initiële investeringen. Nogmaals, net als zonne-energie is de levensduur van windturbines lang en is hun investeringsrendement indrukwekkend.

Zon

Beschouwd als een van de meest populaire keuzes voor energieopwekking, wordt zonne-energie geproduceerd door zonnepanelen te installeren om de energie van de zon op te vangen. De ideale locatie voor zonnepanelen is een schuin dak. De zonneboiler gebruikt natuurlijke energie direct om het water te verwarmen. Het belangrijkste nadeel van het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen zijn de hoge initiële kosten. De lange levensduur van 20-25 jaar maakt het echter op de lange termijn een uitstekende optie.

Dieselgenerator

Het is een populaire keuze voor energieopwekking op afgelegen locaties. Hoewel ze eenvoudig te gebruiken en goedkoop zijn, zijn dieselgeneratoren geen goede keuze voor een 24-uurs stroomvoorziening. De redenen zijn talrijk. Geluidsvervuiling, luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen en hoge onderhoudskosten zijn slechts enkele van de nadelen van deze energiebron. Hoewel dit geen goede keuze is voor permanente elektriciteitsopwekking, kunnen dieselgeneratoren worden gebruikt als back-upoptie in combinatie met een van de andere opties voor hernieuwbare energie die genoemd worden in dit artikel.

Biogas

Het is het organische afval dat ontleedt in afwezigheid van zuurstof om methaan te produceren. Biogas of methaan kan worden gebruikt om aardgas te vervangen voor de opwekking van elektriciteit of direct te worden gebruikt voor verwarming of koken. Methaan en kooldioxide, een bijproduct van dit proces, zijn beide broeikasgassen en kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Door methaan te verbranden, kun je de uitstoot verminderen. Voor locaties die in grote hoeveelheden organisch afval produceren, is een biogasinstallatie een uitstekende keuze om goedkope elektriciteit op te wekken. Het nadeel van biogas is dat het regelmatig onderhoud en constante aandacht vereist voor een vlotte en efficiënte werking.

Waterkrachtcentrale

Als je woning over stromend water beschikt, kun je gebruikmaken van alternatieve energie om goedkope elektriciteit op te wekken. Het enige dat je hoeft te doen, is het stromende water een kleine turbine laten draaien om elektriciteit te produceren. Betrouwbaarder en goedkoper dan zonne- of windenergie, kunnen waterkrachtcentrales elektriciteit opwekken zolang er stromend water is om de turbine te laten draaien. In Nederland is dit helaas niet altijd mogelijk vanwege het gebrek aan hoogteverschillen. 
Trefwoorden: energie, wind, zon, water

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optim...
22/11/24
Zeeland.com maakt lokaal boeken mogelijk dankzij samenwerking met Allyourz
Zeeland.com, het online inspiratieplatform van de provincie Zeeland, gaat een pilot aan met Allyourz. Dit betekent dat bezoekers van Zeeland.com voortaan direct hun verblijf in de provincie kunnen boeken.
21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
KLM breidt intercontinentale netwerk uit met drie nieuwe bestemmingen
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).

||| Agenda |||

28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...