Geplaatst op: 04-02-2022
Auteur: NRIT redactie

8 manieren waarop je restaurant energie kan besparen

8 manieren waarop je restaurant energie kan besparen
Energie besparen in de horeca, volg de tips.
Restauranteigenaren hebben genoeg aan hun hoofd. Ze worden voortdurend geconfronteerd met oncontroleerbare variabelen zoals drukte of het gebrek daaraan, veranderende voedselprijzen, personeelsbeheer. Er zijn maar een paar dingen die eigenaren kunnen regelen. Hoeveel energie ze kunnen besparen tijdens hun dagelijkse activiteiten is er een van. Door aanpassingen te maken, kun je al snel veel energie en dus ook geld besparen. Ook via energie vergelijken is dit mogelijk, terwijl de onderstaande tips kunnen helpen! 

Laat je thermostaat voor je werken

Een programmeerbare thermostaat kan 10 procent extra besparen op verwarmings- en koelingskosten. Ze regelen de temperatuur van de ruimte, zodat je dat niet hoeft te doen. Door de thermostaat zelfs maar een paar graden aan te passen aan wanneer mensen in het restaurant zijn, kan energie worden bespaard.

Controleer je energieverbruik

Het aanvragen van een energiebeoordeling bij je energieleverancier kan helpen bij het identificeren van mogelijkheden om energie en geld te besparen. De kans is groot dat je binnenkort zult zien dat de gasprijzen die je moet betalen ineens een stuk hoger zijn geworden. Probeer dan ook te besparen op je gasverbruik.

Update je keukenapparatuur

De nieuwste kooktechnologieën kunnen je restaurant of foodservice-ruimtes efficiënter en comfortabeler maken, terwijl je keukenpersoneel wordt geholpen om topprestaties te leveren. Denk goed na over de kosten van meerdere reparaties aan een oud apparaat versus investeren in nieuwere, energiezuinigere tools. 

Koppel apparaten los

Een goede vuistregel voor je keukenapparatuur: als het is aangesloten, verbruikt het energie, zelfs als je je restaurant voor een dag hebt gesloten. Het loskoppelen van oplichtende borden en displays wanneer ze niet in gebruik zijn, kan je helpen besparen.

Gebruik bewegingssensorlampen

Er zijn bepaalde plaatsen in je restaurant die gedurende lange tijd niet worden bezocht, zoals toiletten of opslagruimten. Verminder de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt door nooit te vergeten een lamp uit te doen.

Zet stekkerdozen in

Al die snoeren die van je printers, computers en telefoons komen, verbruiken energie, zelfs als je ze niet gebruikt. Organiseer ze en sluit ze aan op een stekkerdoos zodat ze gemakkelijk in één keer kunnen worden uitgeschakeld en je tot circa 100 euro per jaar kunt besparen.

Vervang gloeilampen voor ledlampen

Laat gloeilampen je niet voor de gek houden. Veel mensen denken dat ze extreem duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar eigenlijk valt dit best wel mee. Ze gaan meestal ongeveer 1.000 uur mee, terwijl een ledlamp van 12 watt tot 25.000 uur meegaat. Bovendien hoeft een ledlamp veel minder energie te gebruiken dan andere soorten lampen, dus je kunt op deze manier ook nog eens geld besparen.

Reinig je HVAC

Vuile luchtfilters zorgen ervoor dat HVAC-systemen harder werken en verminderen de luchtstroom. Controleer met de verandering in seizoenen of je luchtfilters moeten worden vervangen om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënter werkt. In principe moet je dit dus vier keer per jaar doen, maar het reinigen van je HVAC-systemen moet nog vaker gedaan worden. 
Topics:Horeca
Trefwoorden: restaurant, energie, gas, gasprijs

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.