Geplaatst op: 07-02-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

KHN: Akkoord cao-horeca 2022 en 2023

KHN en vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen zijn er uit

KHN: Akkoord cao-horeca 2022 en 2023

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao-horeca voor heel 2022 en 2023. De lonen van vakkrachten stijgen per 1 april 2022 en per 1 januari 2023. Binnen de loonschalen met 3,4 respectievelijk 2%, voor lonen boven het eindloon van de loonschaal met 2 respectievelijk 2% mits die werknemer langer dan 24 maanden in dienst is. De flexibiliteit blijft behouden en daarnaast is er meer aandacht voor de werk-privé balans. Een hele belangrijke stap in een tijd waarin de horecabranche staat te springen om personeel. 

 

De precieze cao-teksten en loontabellen worden nu uitgewerkt en zijn uiterlijk eind februari beschikbaar. Partijen leggen dit onderhandelingsresultaat nu formeel voor aan hun leden volgens hun eigen procedures.

 

KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen vinden het resultaat goed te verdedigen

De horeca heeft het zwaar door de coronamaatregelen en de krappe arbeidsmarkt. Het is en blijft nodig dat werkgevers en werknemers samen de uitdagingen in de sector aanpakken en investeren in de aantrekkelijkheid en het imago van de branche. De horeca is immers een prachtige branche om in te leren, te werken én te ontwikkelen. Door meer ruimte voor een goede werk-privé balans, straalt de branche goed werkgeverschap uit, iets wat partijen later nog verder willen uitbreiden. In het behaalde cao-resultaat staat echter wat er op dit moment mogelijk en haalbaar is. 

 

Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland: "Voor KHN was het in deze cao-gesprekken van groot belang om samen te werken aan het goede imago van de sector en de aantrekkelijkheid voor mensen om erin te (gaan) werken. De leerrekening is daar een goed voorbeeld van. Aan de andere kant is de covid impact voor de sector enorm, waardoor ‘te veel, te snel’ voor veel ondernemers niet te dragen is. Die balans hebben we gevonden met dit resultaat. Horecaondernemers willen niets liever dan hun medewerkers waarderen, erkennen én behouden. Daarentegen hebben velen het nu zwaar en zullen de komende jaren in het teken staan van herstel. Daarom heeft KHN gekozen voor een afgewogen pakket waar rekening is gehouden met die uitdaging. KHN is trots op het proces dat samen met de vakbonden doorlopen is.”

 

Lonen

De voorgestelde loonstijging is marktconform. De lonen van vakkrachten stijgen per 1 april 2022 en per 1 januari 2023. Binnen de loonschalen met 3,4 respectievelijk 2%, voor lonen boven het eindloon van de loonschaal met 2 respectievelijk 2% mits die werknemer langer dan 24 maanden in dienst van de werkgever is. Boven op de loonstijging wordt per 2023 een vaste periodiek van 2% toegepast als de werknemer een vol kalenderjaar dezelfde functie heeft. Deze periodieken zijn verwerkt in een nieuw loongebouw per 1 januari 2023. Uiteraard mag de werkgever ook een eigen beoordeling maken met een eigen prestatiebeloning, in plaats van een vaste 2%. 

De jeugdlonen voor niet-vakkrachten en leerlingen verbeteren per 1 september 2022 door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon.

 

Meer aandacht voor werk en privé balans

Het dienst- en werkrooster moet voortaan ten minste 3 weken van tevoren bekend zijn. In dit rooster, dat rekening houdt met een gemiddelde 5-daagsewerkweek, wordt gestreefd naar vaste rustdagen en regelmatig 2 aaneengesloten wekelijkse rustdagen. De werknemer heeft voortaan in ieder geval eenmaal in de twee weken recht op ten minste 2 aaneengesloten rustdagen. Het bestaande recht om een weekend niet ingeroosterd te zijn blijft van toepassing. De tijd voor tijd als compensatie voor het werken op een feestdag moet voortaan binnen 3 maanden zijn gerealiseerd. Als dat niet kan, volgt 50% toeslag. Voorheen was dit 6 maanden. 

 

Functiewaardering en persoonlijke ontwikkeling

Vakbonden zullen in overleg met KHN, gedurende de looptijd van deze CAO een projectvoorstel doen om de functiewaardering en het bijbehorende loongebouw te evalueren, updaten, vereenvoudigen en van een passend loongebouw te voorzien. De uitvoering geschiedt door de cao-partijen.

 

Op voorstel van de vakbonden wordt een individuele leerrekening voor een groep werknemers voorbereid per 2023 (sparen voor een opleiding of training naar keuze). De voorwaarden zijn een houdbare afbakening van deelnemers, ook bij seizoenen. Het invoeren ervan en de bibliotheek met leerfaciliteiten vereisen een goede voorbereiding en communicatie. Deze uitvoering moet voor de werkgever verder kostenvrij zijn. Een voor te bereiden implementatieplan moet daarin voorzien.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: CA Horeca, loonsverhoging

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.