Geplaatst op: 15-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gouda 750 jaar vooruitblik met 10 tips

Gouda 750 jaar vooruitblik met 10 tips
Gigant gemaakt Evert Josemanders. Foto: VVV Gouda
VVV Gouda heeft een breed programma opgezet om het 750 jarig bestaan van de stad te vieren. In de aanloop biedt de toeristische organisatie alvast 10 tips voor de consument.

Van 12 april tot en met 17 september wordt gevierd dat Gouda al 750 een stad is. Om alvast warm te lopen, zijn 10 tips opgesteld om de stad te bezoeken. Natuurlijk staat de 750 jaar vaak centraal.

1. Beleef het Wonder van Gouda in AR

Beleef de 16e eeuw als nooit tevoren en laat je meevoeren in een waargebeurd verhaal in de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Kom oog in oog te staan met kunstschatten, de pracht & praal van de kerk en de bewoners van toen. Voor deze augmented reality ervaring heb je al je zintuigen nodig!

2. Ontmoet de Goudse Giganten

In het speciaal voor Gouda750 geopende Giganten Atelier komen negen historische Goudse figuren tot leven  in de vorm van reuzenpoppen gemaakt door de Goudse poppenmaker Evert Josemanders. De eerste gigant Erasmus, die in Gouda opgroeide, is al klaar. 

3. Bewonder het stadhuis vanaf het dak van de Sint-Janskerk

Het stadhuis van Gouda op de Markt (1459) en de Sint-Janskerk (1278, maar meerdere malen herbouwd) zijn de twee meest gefotografeerde highlights van de stad. Speciaal voor Gouda750 kun je straks het dak op van de langste kerk van Nederland met  Beleef Gouda op Grote Hoogte!

4. Ga op zoek naar de zusjes van de kaasboerin

Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk krijgt vijftig kunstzinnige, betonnen zusjes. Deze Dutch Icons worden bewerkt en beschilderd door Goudse kunstenaars en inwoners met diverse achtergronden. Elk beeld weegt 750 kilo en is straks onderdeel van een wandel/fietsroute (van april t/m september). 

5. Doe je tegoed aan 750 dagen gerijpte kaas

In de kaasstad vind je dit jaar de Gouda750 kaasjes van het Gouds Kaashuis en de Gouda750 kaas van Vergeer. De laatste is 750 dagen gerijpt en te koop bij de Gouda Cheese Experience, de attractie waar je een reis door de wereld van kaas maakt.

6. Drink feestelijk bier

In de Middeleeuwen was Gouda de grootste bierstad van Europa. De bierhistorie proef je in het Gouda750 bier dat Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw mag gaan brouwen. Maar, ook Gouds Kuitbier en Nieuw Blond bier, van Gouda’s jongste brouwerij de Nieuwe Brouwerij, smaken historisch lekker. Onder meer te koop bij speciaalbiercafé de Goudse Eend.

7. Struin door steegjes

Neem de 25 Steegjeswandeling stadsgids van Gouwenaar Hans van de Water mee en dwaal op eigen houtje door een netwerk van Goudse steegjes. Deze linken beroepen van toen zoals messenmakers (Messenmakersteeg), leerlooiers (Leerlooierspoort) en viswijven (Vissteeg). De gids is te koop bij VVV Gouda en op diverse andere plekken in de stad.

8. Laat je door de geschiedenis gidsen

Het Goudse Gidsen Gilde organiseert het hele jaar door instapwandelingen. Op zaterdag 12 maart over Coornhert, de Goudse voorvechter van de godsdienstvrijheid. En, speciaal voor dit jaar is er de Gouda 750 jaar wandeling (van juni t/m september).

9. Bekijk ambachten van toen

Gouda wordt in een adem genoemd met vele ambachten waaronder Gouds plateel. Museum Gouda heeft een uitgebreide plateelcollectie en je kunt overnachten in de fabriekswatertoren van de toenmalige Plateelbakkerij Zuid-Holland. Ook het interieur van boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda is geïnspireerd op deze kleurrijke keramieksoort. Voor plateel anno nu is er het atelier van Trudy Otterspeer.

10. Stap op een E-Chopper en leer de omgeving kennen

Ontdek de landerijen, kaasboerderijen en molens rondom Gouda op een E-Chopper of Fatbike van E-Chopper Adventures. Een slow, duurzaam en leerrijk avontuur inclusief picknick in de polder als je dat wenst.
Trefwoorden: Gouda, dmo, VVV, citymarketing

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.