5 manieren waarop hotels energie kunnen besparen
5 tips voor hotels en accommodaties om energie te besparen.
Het runnen van een hotel of B&B een energie-intensieve onderneming. Energie besparen en overstappen op goedkopere energietarieven kan aanzienlijke besparingen opleveren - zonder dat dit ten koste gaat van de klantervaring. Een energie vergelijking maken om vervolgens met behulp hiervan over te stappen is als hoteleigenaar dan ook zeker een aanrader.
Er zijn gelukkig veel manieren voor horecabedrijven om hun energierekening te verlagen met slechts een paar aanpassingen aan de infrastructuur en operationele veranderingen. Onderstaand geven we je hiervan vijf voorbeelden!
1 Let op de verlichting
Stap als hotel over op spaarlampen, die tot 80 procent minder energie verbruiken en vaak ook veel langer meegaan. Daarnaast is het ook verstandig om daglichtsensoren te installeren. Hierdoor zullen de lampen niet ingeschakeld worden als dat niet nodig is. Installeer bovendien aanwezigheidssensoren zodat de lichten alleen branden als ze nodig zijn. Op deze manier zul je niet onnodig veel energie besparen in je hotel en kun je dus met behulp van de verlichting zorgen voor een geldbesparing.
2 Betrek het team
Het opleiden en trainen van personeel over manieren kan een aanrader zijn om de energie-efficiëntie te verbeteren. Stimuleer je werknemers daarnaast ook om na te denken over wijzen om het energieverbruik in het hele hotel te verminderen. Gebruik bovendien bewegwijzering en notities om gasten te herinneren aan praktische tips om energie te besparen, zoals het hergebruiken van handdoeken tijdens hun verblijf in je hotel.
3 Zorg voor een efficiënte temperatuurregeling
Regel je verwarming met tijdgestuurde thermostaten en radiatorkranen. Gebruik de verwarmings- en koelsystemen niet tegelijkertijd, door de verwarming uit te schakelen wanneer een kamer een temperatuur van 21°C bereikt, en vermijd het inschakelen van de airconditioning totdat de temperatuur boven de 23°C komt. Bespaar tot 10 procent op je jaarlijkse verwarmingskosten door je ketel en andere verwarmings- en koelapparatuur regelmatig te onderhouden. Dit kun je zelf doen, maar hiervoor kun je als hoteleigenaar ook een expert inhuren.
4 Laat het over aan experts
Gebruik een energiemakelaar om energieoffertes te vergelijken en een energiestrategie op maat te maken voor je horecabedrijf. Door op de markt te shoppen en van leverancier te veranderen, kun je tot 40 procent besparen! Een energiemakelaar kan ook een doorlopende energiestrategie afstemmen op je specifieke behoeften. Ze kunnen je ook de informatie geven die je nodig hebt om de efficiëntie te begrijpen, erop te reageren en de efficiëntie te maximaliseren door discrepanties en potentiële besparingen te identificeren.
5 Vergeet het water niet
Voorkom oververhitting van je water - een temperatuur van 60°C zorgt voor comfortabel warm water en is heet genoeg om legionellabacteriën te doden. Isoleer daarnaast je warmwaterleidingen om warmteverlies te voorkomen. Gebruik ook zonneboilers voor bubbelbaden. Overweeg bovendien om sproeiwaterkranen te plaatsen, deze verbruiken minder warm water en dus minder energie.
Topics:Horeca, Vakanties, Verblijfsrecreatie
Trefwoorden: energie, energievergelijking, hotel, horeca, b&b