Geplaatst op: 22-02-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement

Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement

Nederland gaat stapsgewijs steeds verder open met aanstaande vrijdag weer veel versoepelingen. Dat betekent dat het in de openbare ruimte en in vrijetijdsvoorzieningen weer drukker gaat worden. Het managen van bezoekstromen blijft -om ongewenste drukte te voorkomen- zeker actueel. NBTC, het CBS en CELTH presenteren daarom binnen het Data & Development Lab een actueel overzicht met verschillende meetinstrumenten om zo gemeentes en regio’s te helpen richting te geven aan bezoekersstromen.

Anke ten Velde, Intell & Insights expert NBTC: Afgelopen periode hebben steden en regio’s hard gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende meetinstrumenten. In het begin van de coronacrisis zagen we nog dat veel gemeentes gebruik maakten van fysieke metingen op locatie. Maar tegenwoordig zien we op steeds meer plekken meetinstrumenten ontstaan waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS-data, wifi en/of sensoren om geautomatiseerd informatie te verzamelen over de actuele drukte ter plaatse. Hiermee krijgen gemeentes meer zicht op real-time data waarmee ze gericht sturing kunnen geven aan bezoekersstromen. En bezoekers zelf kunnen op basis van deze actuele informatie weloverwogen op pad.”

16 instrumenten vergeleken

Het DDL-project voorziet in een objectieve vergelijking van 16 verschillende instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement. Met als doel te helpen bij het maken van een goed onderbouwde keuze. Elk instrument wordt uitgebreid beschreven, met de voor- en nadelen en tips om rekening mee te houden. De vergelijking is gericht op steden en regio’s die zo’n tool willen inzetten of (door)ontwikkelen. Deze vergelijking wordt in de interactieve online publicatie ‘Vergelijking instrumenten voor bezoekersmanagement’ getoond. 

Deze publicatie -die onlangs is geactualiseerd- geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze instrumenten? Wat meten ze exact en waar komt de data vandaan? Waar zijn ze geschikt voor, wat is belangrijk om rekening mee te houden en welke voor- en nadelen heeft ieder instrument?

Link: https://ddlpublicaties.nbtc.nl/vergelijking-instrumenten-voor-bezoekersmanagement1/cover
Trefwoorden: onderzoek, dagrecreatie, monitoren, drukte, crowdmanagement, druktemonitoren

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.