Geplaatst op: 22-02-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement

Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement

Nederland gaat stapsgewijs steeds verder open met aanstaande vrijdag weer veel versoepelingen. Dat betekent dat het in de openbare ruimte en in vrijetijdsvoorzieningen weer drukker gaat worden. Het managen van bezoekstromen blijft -om ongewenste drukte te voorkomen- zeker actueel. NBTC, het CBS en CELTH presenteren daarom binnen het Data & Development Lab een actueel overzicht met verschillende meetinstrumenten om zo gemeentes en regio’s te helpen richting te geven aan bezoekersstromen.

Anke ten Velde, Intell & Insights expert NBTC: Afgelopen periode hebben steden en regio’s hard gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende meetinstrumenten. In het begin van de coronacrisis zagen we nog dat veel gemeentes gebruik maakten van fysieke metingen op locatie. Maar tegenwoordig zien we op steeds meer plekken meetinstrumenten ontstaan waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS-data, wifi en/of sensoren om geautomatiseerd informatie te verzamelen over de actuele drukte ter plaatse. Hiermee krijgen gemeentes meer zicht op real-time data waarmee ze gericht sturing kunnen geven aan bezoekersstromen. En bezoekers zelf kunnen op basis van deze actuele informatie weloverwogen op pad.”

16 instrumenten vergeleken

Het DDL-project voorziet in een objectieve vergelijking van 16 verschillende instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement. Met als doel te helpen bij het maken van een goed onderbouwde keuze. Elk instrument wordt uitgebreid beschreven, met de voor- en nadelen en tips om rekening mee te houden. De vergelijking is gericht op steden en regio’s die zo’n tool willen inzetten of (door)ontwikkelen. Deze vergelijking wordt in de interactieve online publicatie ‘Vergelijking instrumenten voor bezoekersmanagement’ getoond. 

Deze publicatie -die onlangs is geactualiseerd- geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze instrumenten? Wat meten ze exact en waar komt de data vandaan? Waar zijn ze geschikt voor, wat is belangrijk om rekening mee te houden en welke voor- en nadelen heeft ieder instrument?

Link: https://ddlpublicaties.nbtc.nl/vergelijking-instrumenten-voor-bezoekersmanagement1/cover
Trefwoorden: onderzoek, dagrecreatie, monitoren, drukte, crowdmanagement, druktemonitoren

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.