Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement
Nederland gaat stapsgewijs steeds verder open met aanstaande vrijdag weer veel versoepelingen. Dat betekent dat het in de openbare ruimte en in vrijetijdsvoorzieningen weer drukker gaat worden. Het managen van bezoekstromen blijft -om ongewenste drukte te voorkomen- zeker actueel. NBTC, het CBS en CELTH presenteren daarom binnen het Data & Development Lab een actueel overzicht met verschillende meetinstrumenten om zo gemeentes en regio’s te helpen richting te geven aan bezoekersstromen.
Anke ten Velde, Intell & Insights expert NBTC: Afgelopen periode hebben steden en regio’s hard gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende meetinstrumenten. In het begin van de coronacrisis zagen we nog dat veel gemeentes gebruik maakten van fysieke metingen op locatie. Maar tegenwoordig zien we op steeds meer plekken meetinstrumenten ontstaan waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS-data, wifi en/of sensoren om geautomatiseerd informatie te verzamelen over de actuele drukte ter plaatse. Hiermee krijgen gemeentes meer zicht op real-time data waarmee ze gericht sturing kunnen geven aan bezoekersstromen. En bezoekers zelf kunnen op basis van deze actuele informatie weloverwogen op pad.”
16 instrumenten vergeleken
Het DDL-project voorziet in een objectieve vergelijking van 16 verschillende instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement. Met als doel te helpen bij het maken van een goed onderbouwde keuze. Elk instrument wordt uitgebreid beschreven, met de voor- en nadelen en tips om rekening mee te houden. De vergelijking is gericht op steden en regio’s die zo’n tool willen inzetten of (door)ontwikkelen. Deze vergelijking wordt in de interactieve online publicatie ‘Vergelijking instrumenten voor bezoekersmanagement’ getoond.
Deze publicatie -die onlangs is geactualiseerd- geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze instrumenten? Wat meten ze exact en waar komt de data vandaan? Waar zijn ze geschikt voor, wat is belangrijk om rekening mee te houden en welke voor- en nadelen heeft ieder instrument?