Lelystad pakt eikenprocessierups aan met biodiversiteit
Dit jaar is Landschapsbeheer samen met de gemeente Lelystad begonnen met een nieuw project: het bestrijden van de eikenprocessierups met natuurlijke vijanden. Hiervoor zijn tien probleemgebieden in Lelystad aangewezen.
De eikenprocessierups geeft overlast bij bewoners doordat de rupsen bij bedreiging zogenaamde brandharen wegschieten van het lijf. Deze brandharen zorgen voor irritatie aan huid en slijmvliezen van mens en dier. De eik is de waardplant van de eikenprocessievlinder. De rupsen eten met name het blad van de eik. Per jaar verschilt de overlast door deze rupsen. Droge jaren geven bijvoorbeeld veel meer overlast dan natte jaren.
De natuurlijke bestrijding bestaat uit het ophangen van verschillende nestkasten. Koolmees, pimpelmees, boomklever, boomkruiper, roodborstje en winterkoninkje eten veel rupsen en juist voor deze soorten worden speciale nestkasten opgehangen. Afhankelijk van de locatie kunnen er 2 tot 6 verschillende vogelsoorten voorzien worden van nestgelegenheid. Tijdens het broedseizoen voeren de ouders de jonge vogels zeer veel rupsen. Hele nesten van de processierups worden zo door hen gedecimeerd.
Daarnaast zal Landschapsbeheer ook inzetten op het ontwikkelen van meer ondergroei. Want alleen met vogelkasten ophangen ben je er niet, meldt de organisatie. Diversiteit is bij bestrijding het sleutelwoord.
Topics:Beleid, Dagrecreatie, Natuur
Trefwoorden: natuur, recreatie, beleid