Geplaatst op: 01-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Wie verloor veel inkomen tijdens het eerste jaar van de coronacrisis?

Wie verloor veel inkomen tijdens het eerste jaar van de coronacrisis?

In het eerste coronajaar waren er 130.000 werknemers bij wie het arbeidsinkomen minstens tien procent daalde in vergelijking met 2019. Met name flexibele arbeidskrachten en zelfstandigen kregen te maken met een achterblijvende groei van het arbeidsinkomen.  Veel werknemers in de horeca werden getroffen.

Niet alleen liepen flexibele arbeidskrachten meer risico op verlies van arbeidsinkomen, ook hadden ze minder financiële buffers om de gevolgen daarvan op te vangen. Dit blijkt uit het CPB-onderzoek ‘Ontwikkeling van het arbeidsinkomen tijdens corona’ dat op 1 maart is verschenen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat bepaalde groepen zwaarder waren getroffen door de coronacrisis. Door gebruik van geanonimiseerde maandelijkse salarisdata biedt deze studie een meer nauwkeurig inzicht in de ontwikkeling van het arbeidsinkomen, de getroffen groepen en de omvang van de financiële buffers voorafgaande de crisis dan tot nu toe bekend was. 

Elk jaar zijn er wel mensen die er op achteruitgaan, maar in 2020 waren dat er 175.000 meer dan in 2019, waarvan 130.000 werkenden hun inkomsten zelfs met meer dan tien procent zag afnemen. Medewerkers in de horeca zijn het zwaarst getroffen.
 
De groei van zowel het arbeidsinkomen van flexibele arbeidskrachten als het aantal gewerkte uren door zelfstandigen, is in 2020 gemiddeld vijf procentpunten achtergebleven ten opzichte van de groei in 2019, waarbij parttimers zwaarder zijn geraakt dan fulltimers. Ter illustratie: een gemiddeld fulltime werkende flexibele arbeidskracht heeft een bruto maandinkomen van zo’n 2.000 euro per maand en dit betekent circa 100 euro per maand minder aan arbeidsinkomen. De grootste klap viel in de eerste helft van 2020, snel herstel gedurende de tweede helft van dat jaar heeft erger voorkomen. Bijna de helft van de werknemers die de eerste maanden van de crisis hun baan verloren, had aan het einde van het jaar weer inkomen uit een baan.

Financiële buffers

Werknemers die veel arbeidsinkomen verloren, hadden vaak kleine financiële buffers. De helft van de werknemers met relatief veel verlies van arbeidsinkomen had minder dan 10.000 euro aan liquide middelen. Zelfstandigen hadden iets meer mogelijkheden om zelf het eerste inkomensverlies op te vangen: bij ongeveer een derde waren de financiële buffers kleiner dan 10.000 euro.

Belang van hervormingen

Het CPB wijst na dit onderzoek op mogelijke aanbevelingen voor beleidsmakers. De resultaten van dit onderzoek onderstrepen het belang van structurele hervormingen op de arbeidsmarkt. Centraal daarbij kunnen staan het verkleinen van het onderscheid tussen vast en flexibel werk, het tegengaan van schijnzelfstandigheid en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en economische zelfstandigheid. 
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: inkomen, geld, financiën, horeca

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
13/12/24
Lelystad wil deal sluiten F35 maar ook vakantievluchten op luchthaven
Defensie zoekt naar extra locaties voor hun activiteiten, waaronder uitbreiding van jachtvliegcapaciteit met de F35. Maar Lelystad wil dan als tegenprestatie dat vakantievluchten worden toegestaan op Lelystad luchthaven.
11/12/24
Acties tegen btw-verhoging lonen: Staatssecretaris zegt impactanalyse toe
Het verzet tegen de btw-verhoging op logies is nog springlevend. Afgelopen vrijdag plaatste HISWA-RECRON in de kranten van DPG een grote advertentie. Twentse ondernemers en Twente Marketing voerden met waterflesjes een creatieve actie tegen de geplande btw-verhoging op logies. En met succes want er komt een impactanalyse naar de verhoging van de btw op logies