Geplaatst op: 01-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Wie verloor veel inkomen tijdens het eerste jaar van de coronacrisis?

Wie verloor veel inkomen tijdens het eerste jaar van de coronacrisis?

In het eerste coronajaar waren er 130.000 werknemers bij wie het arbeidsinkomen minstens tien procent daalde in vergelijking met 2019. Met name flexibele arbeidskrachten en zelfstandigen kregen te maken met een achterblijvende groei van het arbeidsinkomen.  Veel werknemers in de horeca werden getroffen.

Niet alleen liepen flexibele arbeidskrachten meer risico op verlies van arbeidsinkomen, ook hadden ze minder financiële buffers om de gevolgen daarvan op te vangen. Dit blijkt uit het CPB-onderzoek ‘Ontwikkeling van het arbeidsinkomen tijdens corona’ dat op 1 maart is verschenen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat bepaalde groepen zwaarder waren getroffen door de coronacrisis. Door gebruik van geanonimiseerde maandelijkse salarisdata biedt deze studie een meer nauwkeurig inzicht in de ontwikkeling van het arbeidsinkomen, de getroffen groepen en de omvang van de financiële buffers voorafgaande de crisis dan tot nu toe bekend was. 

Elk jaar zijn er wel mensen die er op achteruitgaan, maar in 2020 waren dat er 175.000 meer dan in 2019, waarvan 130.000 werkenden hun inkomsten zelfs met meer dan tien procent zag afnemen. Medewerkers in de horeca zijn het zwaarst getroffen.
 
De groei van zowel het arbeidsinkomen van flexibele arbeidskrachten als het aantal gewerkte uren door zelfstandigen, is in 2020 gemiddeld vijf procentpunten achtergebleven ten opzichte van de groei in 2019, waarbij parttimers zwaarder zijn geraakt dan fulltimers. Ter illustratie: een gemiddeld fulltime werkende flexibele arbeidskracht heeft een bruto maandinkomen van zo’n 2.000 euro per maand en dit betekent circa 100 euro per maand minder aan arbeidsinkomen. De grootste klap viel in de eerste helft van 2020, snel herstel gedurende de tweede helft van dat jaar heeft erger voorkomen. Bijna de helft van de werknemers die de eerste maanden van de crisis hun baan verloren, had aan het einde van het jaar weer inkomen uit een baan.

Financiële buffers

Werknemers die veel arbeidsinkomen verloren, hadden vaak kleine financiële buffers. De helft van de werknemers met relatief veel verlies van arbeidsinkomen had minder dan 10.000 euro aan liquide middelen. Zelfstandigen hadden iets meer mogelijkheden om zelf het eerste inkomensverlies op te vangen: bij ongeveer een derde waren de financiële buffers kleiner dan 10.000 euro.

Belang van hervormingen

Het CPB wijst na dit onderzoek op mogelijke aanbevelingen voor beleidsmakers. De resultaten van dit onderzoek onderstrepen het belang van structurele hervormingen op de arbeidsmarkt. Centraal daarbij kunnen staan het verkleinen van het onderscheid tussen vast en flexibel werk, het tegengaan van schijnzelfstandigheid en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en economische zelfstandigheid. 
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: inkomen, geld, financiën, horeca

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...