Geplaatst op: 11-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Coronamaatregelen zitten verdiencapaciteit horeca in de weg

Cashflowproblemen

Coronamaatregelen zitten verdiencapaciteit horeca in de weg
Horeca weer open maar verdiencapaciteit staat onder druk.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit om bij het volgende weegmoment van de coronamaatregelen op 15 maart alle coronarestricties te schrappen en terug te keren naar het oude normaal. De huidige restricties zit een gezond herstel in de weg. KHN legt uit wat er scheef gaat ondanks de versoepelingen van 25 februari.

Quarantaine- en isolatieplicht leidt tot problemen

Hoewel er met de versoepelingen van 25 februari grote stappen zijn gezet, zijn er in Nederland nog altijd coronabeperkingen. Vooral de quarantaine- en isolatieplicht leiden tot problemen en vormen een forse beperking voor het herstel van de branche. Na een positieve test geldt nog altijd een isolatieplicht van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Inmiddels zitten veel horecamedewerkers ‘ziek’ thuis, terwijl ze geen tot nauwelijks klachten hebben. Ook de quarantaineplicht, die geldt voor mensen rondom iemand die positief is getest, leidt tot uitval. Dit zorgt voor onnodig ziekteverzuim waarmee de verdiencapaciteit in de horeca ernstig wordt beperkt, meent de brancheorganisatie.

Laat alle restricties los

Ook in andere sectoren gelden nog restricties. Zo mogen clubs sinds 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar wel mét een testplicht, het zogenoemde 1G. De afgelopen weken hebben we gezien dat dit een enorme drempel oproept voor gasten. 

Ook de inreisbeperkingen voor mensen die van buiten de Europese Unie naar Nederland komen, belemmeren het herstel van toerisme en internationaal zakelijk verkeer enorm. Zij moeten zich nog steeds laten testen, ook al komen ze uit een ‘groen’ land. Nu de ziekenhuiscijfers onder controle zijn, ziet KHN dan ook geen reden meer om vast te houden aan al deze restricties.

"Naar rendabele bedrijfsvoering"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Door de nog geldende restricties komt de verdiencapaciteit enorm in de knel. Het is cruciaal dat we op korte termijn alle restricties loslaten zodat ondernemers kunnen toewerken naar een rendabele bedrijfsvoering en duurzaam herstel.” 

Lang niet alle sectoren zullen direct weer op 100% opereren. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook nog een moeilijke tijd tegemoet en daarvoor is perspectief cruciaal. KHN presenteerde deze week daarom een Horeca Herstelplan met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. "De huidige situatie vraagt écht om een gerichte aanpak middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek”, aldus Willemsen.
Trefwoorden: horeca, corona, versoepeling, verdienmodel

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
13/12/24
Lelystad wil deal sluiten F35 maar ook vakantievluchten op luchthaven
Defensie zoekt naar extra locaties voor hun activiteiten, waaronder uitbreiding van jachtvliegcapaciteit met de F35. Maar Lelystad wil dan als tegenprestatie dat vakantievluchten worden toegestaan op Lelystad luchthaven.
11/12/24
Acties tegen btw-verhoging lonen: Staatssecretaris zegt impactanalyse toe
Het verzet tegen de btw-verhoging op logies is nog springlevend. Afgelopen vrijdag plaatste HISWA-RECRON in de kranten van DPG een grote advertentie. Twentse ondernemers en Twente Marketing voerden met waterflesjes een creatieve actie tegen de geplande btw-verhoging op logies. En met succes want er komt een impactanalyse naar de verhoging van de btw op logies