Verder herstel voor horeca en toerisme na afschaffen maatregelen en inreiscertificaat
Minister Kuipers maakte versoepelingen vandaag bekend die per woensdag 23 maart ingaan. Foto: Martijn Beekman-Rijksoverheid.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is enorm blij en opgelucht dat het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt dat alle coronamaatregelen met ingang van 23 maart komen te vervallen. Het is ook positief voor de reissector en het inkomend toerisme omdat het digitale inreiscertificaat vervalt. Dat zal ook een stimulans zijn voor het zakelijk reisverkeer.
KHN heeft de afgelopen weken expliciet gepleit voor het zo snel mogelijk loslaten van de restricties als 1G, de quarantaine-/isolatieplicht en inreisbeperkingen en dus een spoedige terugkeer naar het oude normaal. De aangekondigde versoepelingen van het kabinet houden in dat alle sectoren binnen de horeca weer kunnen ondernemen zoals zij dat gewend waren voor de coronacrisis. En dat werd hoog tijd.
Grens van 500 eruit
Vooralsnog golden er in bepaalde horecasectoren nog restricties. Zo mochten clubs sinds 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar daar waar binnen in één ruimte meer dan 500 personen ongeplaceerd aanwezig zijn, gold een testplicht, het zogenoemde 1G. Vorige week riep KHN het kabinet nog op deze maatregel zo snel mogelijk te laten vallen. Dat dit nu ook is aangekondigd, is heel goed nieuws voor Clubs & Nightlifebedrijven; een sector die bijna twee jaar lang volledig dicht is geweest.
Ook voor zaalverhuurbedrijven, congrescentra en grote (party) cateraars geeft het schrappen van de 1G maatregel weer meer ruimte voor ondernemen.
Herstel toerisme en zakelijk verkeer
Het opheffen van inreisbeperkingen is een flinke stap voorwaarts in het herstel van toerisme en internationaal zakelijk verkeer. Zeker voor de hotels in grote steden en zakencentra is dit een cruciale verlichting.
Advies quarantaine- en isolatieregels blijft
Toch hebben de coronaregels zeker invloed op de vrijetijdseconomie en ook in de horeca. Na een positieve test op corona geldt nog altijd een isolatieadvies van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Ook het quarantaineadvies, dat geldt voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, leidt tot uitval. Daardoor zitten veel horecamedewerkers thuis meldt KHN, terwijl ze geen of nauwelijks klachten hebben.
Nu verder herstel en aanpak schulden
De komende tijd zal in het teken staan van het herstel van de horeca. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Er is nog een lange weg te gaan voordat de branche weer op het niveau van voor de coronacrisis zit.”
De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. KHN presenteerde vorige week daarom de Horeca Herstelnota met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan onder meer schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. "De huidige situatie vraagt écht om een gerichte aanpak middels maatwerk en hiervoor gaan wij ons de komende tijd hard maken,” aldus Willemsen.