Verminder regels, versnel herstel
Kees van Wijk: “Het verminderen van de veel te hoge regeldruk in Nederland betekent per direct een aanzienlijke kostenbesparing,\
"Verminder regels, creëer ruimte en versnel herstel," deze eenvoudige en actuele oproep doet Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, aan de Kamerleden op de dag waarop het de minister van Economische Zaken debatteert met de Tweede Kamer over regeldruk.
Ondernemers in de gastvrijheidssector zijn keihard geraakt door de Coronacrisis. Voor de bedrijven in deze sector is het van groot belang dat zij zo snel mogelijk hun verdienvermogen weer op peil kunnen brengen. Enerzijds omdat er bijvoorbeeld nog een belastingschuld moet worden afgelost of de lege pensioenpot moet worden aangevuld. Anderzijds omdat ze de komende jaren fors zullen moeten investeren in de ontwikkeling en innovatie van het toeristische zakelijke/recreatieve aanbod. De hoge regeldruk zit dat in de weg is de mening van Gastvrij Nederland.
"Het verminderen van de veel te hoge regeldruk in Nederland betekent per direct een aanzienlijke kostenbesparing”, aldus Van Wijk. En die is broodnodig om zowel de benodigde investeringen alsook de nog uitstaande belastingschulden te kunnen opbrengen.
Regeldruk? Eerst meetbaar maken
Gastvrij Nederland juicht daarom de afspraak uit het regeerakkoord toe, waarbij ingezet wordt op een meetbare aanpak van de regeldruk voor het mkb. Wij ondersteunen het voorstel van MKB-Nederland voor een nieuw meetbaar regeldrukprogramma voor het mkb, waarbij gekozen wordt voor een selectie van indicatorbedrijven (zie download 'Meetbare aanpak regeldruk').
"Laat het kabinet zich nu echt inzetten voor het ondernemerschap in de sector”, besluit Van Wijk, "dan zorgen wij wel voor de recreatie, ontspanning, ontmoeting, cultuur, sport en educatie.”
Op woensdag 23 maart verdwijnen zo goed als alle coronamaatregelen. De samenleving kan weer open en genieten van uitgaan, evenementen en attractieparken. Nu maken Gastvrij Nederland en MKB-Nederland een groot punt van de regeldruk voor ondernemers. "Geef de gehalveerde gastvrijheidssector een gezond verdienmodel en verlaag de regeldruk."
Gastvrijheidssector en de spaghetti aan regels
Wat is er zo moeilijk aan? Generieke regelgeving – denk aan AVG, sociale domein en Wet Milieubeheer – is voor het mkb al behoorlijk belastend en ingewikkeld. In de gastvrijheidssector komen daar nog een heleboel gedetailleerde regels bij: alcohol, brandveiligheid en BHV, voedselveiligheid, attractietoestellen, legionella, beveiliging, geluid en zo zijn er nog veel meer regels. Die moeten ondernemers opvolgen, in de gaten houden en vaak ook administreren. Tel dat op en het zijn heel veel arbeidsuren. Dat zijn de regels vanuit de landelijke overheid. Daarbij komen gemeentelijke regels. In de gastvrijheidssector zijn meerdere lokale vergunningen verplicht en worden de meeste lokale belastingen betaald zoals precariorechten, reclamebelasting, vermakelijkhedenretributie, toeristenbelasting, OZB op vakantiehuisjes. De behoefte aan forse verlichting op tal van terreinen voor deze ondernemers is nog nooit zo groot geweest.
Hoofdpijn van bijschrijvingsdossier
Het steekt bij ondernemersorganisaties dat initiatieven om de regeldruk te verlagen niet slagen. De afschaffing van de verplichte bijschrijving van leidinggevende op de Alcoholvergunning – ondanks een amendement – wordt niet opgepakt. Vóór corona wisselden zo’n 30.000 horecabedrijven gemiddeld twee keer en slijtersbedrijven gemiddeld ruim drie keer van dagleidinggevende. Totale kosten: ruim 12 miljoen euro per jaar (bron: Doelmatigheid bijschrijven dagleidinggevende op de Alcholwetvergunning – Sira Consulting, 1 oktober 2021). Uit hetzelfde onderzoek van Sira Consulting blijkt dat regels leiden tot een kostenpost van 5 miljard euro per jaar bij alle bedrijven in Nederland. De 12 miljoen euro is een voorzichtige inschatting want er zijn door de coronacrisis enorme mutaties geweest en vanwege de huidige arbeidsmarktkrapte verwacht de brancheorganisatie meer wisselingen van dagleidinggevenden dan gemiddeld twee keer per jaar.
De stap naar meten
Vermindering van regeldruk versnelt de weg naar herstel van een sector die bijdraagt aan geluk en gezondheid. Dit vergt wil en ambitie van een kabinet en een meetbaar programma, mét meetbare reductiedoelstellingen. De uitdagingen voor de sector zijn enorm. De sector wil graag werken aan een duurzaam herstel zodat ontspanning, reizen, ontmoeten, congressen, beurzen en recreëren weer mogelijk worden. Vermindering van regeldruk van de zijde van de overheid is daarvoor een essentiële randvoorwaarde. Waar gesproken wordt over regeldruk, willen beleidsmakers en ondernemers ook weten hoe hoog die druk is. Meten is weten.
Waar pleit Gastvrij Nederland voor?
Pleidooi aanpak regeldruk gastvrijheidssector:
- Gastvrij Nederland steunt het voorstel van MKB-Nederland om met indicatorbedrijven te werken, waaronder het indicatorbedrijf hotel met restaurant.
- Dit houdt concreet in: 1. een nulmeting, 2. een reductietarget van -20% regeldruk en 3. van elke nieuwe (potentiële) regelgeving wordt de werkbaarheid/proportionaliteit in kaart gebracht voor het indicatorbedrijf hotel met restaurant.
- Bijschrijfverplichting Alcoholwetvergunning wordt op korte termijn zonder uitzonderingen geschrapt.
- Download:Bestand toevoegen (pdf, 192.95 KB)