Geplaatst op: 25-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Meer kunst voor aantrekkelijk Arnhem

Meer kunst voor aantrekkelijk Arnhem
Meer kunst in de straten van Arnhem. Foto: Martijn Baudoin via Unsplash

Je wilt een aantrekkelijke stad zijn en je hebt ook een kunstopleiding. Wat doe je dan? Maak de combinatie en zet die kunst in de stad. Dat doen Arnhem en ArtEZ.

Vandaag om 17.30 uur opent wethouder Cathelijne Bouwkamp de eerste kunstwerken om de binnenstad aantrekkelijker te maken bij Focus Filmtheater. 

Dit is een reeks van kunstwerken in de binnenstad tot aan het laatste kunstwerk bij Cuisson Arnhem in de Wezenstraat gemaakt door startende kunstenaars om de binnenstad meer op te vrolijken en kleur te geven.

Samenwerking met ArtEZ

Cathelijne Bouwkamp, Wethouder Cultuur: "De openbare ruimte is van ons allemaal. Het is daarom belangrijk om meer ruimte te maken voor groen en kunst. Zodat veel Arnhemmers kunnen genieten van kunst en een groene leefomgeving. Ook wordt hiermee de kwaliteit van de openbare ruimte vergroot en het past bij onze groene en creatieve stad. De oproep van de destijds 16-jarige Merijn Schrijvers om de binnenstad aantrekkelijker te maken past daar perfect bij. Veel Arnhemmers hebben ideeën hoe we de openbare ruimte kunnen verfraaien en vergroenen. En het is belangrijk dat we als gemeente die initiatieven ondersteunen en samen ook echt uitvoeren."

In samenwerking met ArtEZ werd een open call uitgezet waarop alumni van de afdelingen BEAR (Base for Experiment Art and Research) en DAT (Design, Art and Technology) hun ideeën konden sturen. Uit diverse voorstellen werden de kunstenaars Emiel Ambroos (1992) en Melanie Maria (1993) geselecteerd. Onderdeel van de ontwerpen was om groen met kunst te verbinden. Met Platform Binnenstad Arnhem en Arnhem6811 is ook gekeken naar mogelijke locaties voor de kunstwerken in de stad. 

Op drie locaties in de stad maakt Emiel Ambroos een serie houtensculpturen. Samen vormen de sculpturen een ecosysteem; ‘De Droomijs Biotoop’ waar planten en dieren zich kunnen huisvesten. De sculptuur past zich aan, aan de omgeving waar het staat. De eerste sculptuur wordt in juli 2022 geplaats in het plantsoen aan de Weerdjesstraat. Later dit jaar worden de twee andere sculpturen in de binnenstad geplaatst.

Melanie Maria bedacht het concept ‘The City is the Cinema’. Op verhoogde bioscoopbankjes met daaromheen groen, kun je zitten en de stad observeren, of observeert de stad jou? Wanneer de bankjes niet gebruikt worden, neemt het groen de bioscoopstoelen (de stad) over. De bankjes zijn vanaf 25 maart op drie verschillende plekken in de stad te zien, waaronder de Bovenbeekstraat, Wezenstraat en in de omgeving van Focus Filmtheater.

Meer initiatieven

Het initiatief is een test/pilot. Het afgelopen jaar zijn er meerdere initiatieven ontstaan. Dit soort tests kunnen leiden tot een sneeuwbaleffect. Er zijn meerdere initiatieven die zorgen voor een aantrekkelijke stad. Denk aan de muurschilderingen van Museum Arnhem, het aanbrengen van Arnhemse ontwerpen op elektriciteitskastjes en komen er muurschilderingen in de Spoorhoek, waar ArtEZ ook bij betrokken is. Ook heeft de gemeente sinds december 2021 een kader beeldende kunst in de openbare ruimte vastgesteld, waarmee zij ook ruimte wil geven aan ideeën van bewoners en/of bedrijven op het vlak kunst in de openbare ruimte. 

Trefwoorden: stad, kunst, opleiding

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.