Geplaatst op: 05-04-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Geen noodgedwongen verkoop hotels door coronacrisis

Geen noodgedwongen verkoop hotels door coronacrisis

Nederlandse hotels werden ondanks de klappen van de coronacrisis niet massaal in de uitverkoop gezet. Er werden vorig jaar 44 hotels verkocht, voor 326 miljoen euro. Dat is veruit het laagste totaalbedrag in jaren. In recordjaar 2019 was het 1,75 miljard euro, ruim vijf keer zoveel. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Dit jaar verwacht Colliers meer verkopen.
 
"Hoteleigenaren kwamen door financiële steunpakketten, betalingsregelingen en goede buffers niet direct in de problemen door de lage bezettingsgraden,” zegt Joost Mees, Head of Hotels. "Noodgedwongen verkopen bleven hierdoor uit. Eigenaren die verkoop overwogen, stelden dat uit tot de corona-onzekerheid voorbij is. Beleggers wilden door de hogere risico’s namelijk minder betalen. Er was dus wel vraag, maar nauwelijks aanbod.”
 

Weinig verkopen in grote steden

Het lage investeringsvolume van 2021 heeft naast het gebrek aan aanbod nog twee andere belangrijke oorzaken. Er werden vooral kleine hotels verkocht, die logischerwijs minder opleveren. Het ging om 2.399 kamers in totaal, gemiddeld 55 kamers per hotel. Dat is minder dan het gemiddelde van 107 kamers in 2019 en 73 in 2020. De tweede reden is dat er amper hotels in de grote steden werden verkocht, waar de grootste en duurste hotels staan.
 
Amsterdam heeft traditioneel een grote invloed op de jaarcijfers. De verkoop van The Albus Hotel op de Vijzelstraat was met bijna 25 miljoen euro de grootste transactie in de hoofdstad. Vergeleken met afgelopen jaren is dat de "kleinste koploper”. Sinds 2014 is daar elk jaar minimaal één hotel verkocht voor meer dan 80 miljoen euro. Samen met de vijf andere verkopen kwam het Amsterdamse verkoopvolume op 76 miljoen euro in 2021, een ongekend laag totaalbedrag. In de drie jaar voor de pandemie werd er in totaal voor 3 miljard euro aan hotels verkocht in Amsterdam.
 

Nederland blijft achter

Vergeleken met Europa blijft de Nederlandse investeringsmarkt nog achter. In Europa werd er vorig jaar voor 16,9 miljard euro in hotels geïnvesteerd. Dat is 37% minder dan in 2019. Voor Nederland is dit 81% minder.
 
Mees verwacht dat de investeringsmarkt dit jaar weer aantrekt. "Sommige eigenaren komen nu pas in de problemen door terugbetalingsregelingen, of willen hun schulden zo snel mogelijk aflossen. Ze verwachten nu een hogere opbrengst voor hun hotel, omdat de vooruitzichten voor de hotelmarkt gunstiger zijn. Dat herstel is wel afhankelijk van de ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne die onzekerheid meebrengt. Beleggers houden niet van risico’s.”

Trefwoorden: Rapport, verkoop hotels, investeringsmarkt

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.