Hoe verder met schijnzelfstandigheid?
De Algemene Rekenkamer meldde gister in zijn rapport over schijnzelfstandigheid dat er niet door de Belastingdienst wordt gehandhaafd op aard van de arbeidsrelatie. Vakbond FNV reageert en ziet de ontwikkeling als ondermijning van de arbeidsmarkt.
Daarmee zit vakbond FNV met een probleem. FNV sommeerde de Staat ook nog eens in februari om eindelijk te gaan handhaven. De Rekenkamer constateert ook, dat het aantal schijnzelfstandigen groeit sinds niet meer wordt gehandhaafd.
FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha in een reactie op het rapport van de Rekenkamer: "Ook waar de arbeidsrelatie wél duidelijk is, wordt er toch niet gehandhaafd, zoals bijvoorbeeld bij Deliveroo, Uber en Temper (platform voor klusopdrachten). Daar gaf de rechter in diverse zaken die wij hebben aangespannen aan, dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en dat maaltijdbezorgers en chauffeurs gewoon een dienstverband moeten krijgen. Je kunt als werkgever of opdrachtgever doen wat je wilt, want er wordt toch niet gehandhaafd. Het is bovendien schokkend om te lezen, dat de Belastingdienst niet meer voldoende kennis en mensen in huis heeft om de handhaving wél ter hand te nemen. Dit werkt totaal ondermijnend voor de arbeidsmarkt. Steeds minder mensen worden op die manier beschermd door het arbeidsrecht en een cao. En de Staat snijdt zich óók nog eens in de vingers omdat zij veel premie-inning misloopt. Begin nu eens met de inning van premies en loonbelasting bij Deliveroo, Uber en Temper!"
Topics:Horeca, Leisure, Reis & vervoer
Trefwoorden: loon, arbeid, zelfstandig, werknemer, werkgever, horeca, leisure, vervoer