Geplaatst op: 06-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

100 dagen Arcadia gaat vandaag van start

Friesland presenteert vervolg op succesvolle Culturele Hoofdstad 2018

100 dagen Arcadia gaat vandaag van start
Campagnebeeld van Paradys.
Vandaag gaat het van start, de eerst triënnale als opvolger van het succesvolle Culturele Hoofdstad van Europa-jaar in 2018 in Friesland. De naam van dit 100-daagse evenement is Arcadia. Honderdduizenden bezoekers worden verwacht in het openingsweekend.

De cultuurhonderddaagse gaat officieel van start in het openingsweekend van 6 tot en met 8 mei. Gedurende het evenement worden meteen 750.000 bezoeken verwacht. Daarbij werken er meer dan 20.000 Friezen mee aan het programma. Bezoekers genieten van onder andere de toponderdelen van het programma Bosk, een wandelend bos in Leeuwarden, Paradys, een beeldende kunstexpositie in Parklandschap Oranjewoud met (inter)nationale kunstenaars en PAFFF, een gloednieuw podiumkunstenfestival.

De centrale vraag van Arcadia: ‘Hoe laten we onze aarde en samenleving achter voor de generaties na ons?’ 

perspectieven op die maatschappelijke vraag worden aangereikt door gerenommeerde (inter)nationale en lokale kunstenaars, cultuurmakers en de Friese mienskip. "De uitdagingen van deze tijd vragen om nieuwe, gezamenlijke perspectieven. Kunstenaars zijn als geen ander in staat om ons nieuwe vergezichten te laten zien en vooral te laten voelen", zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma van Arcadia.

Vrijdag 6 mei

Arcadia trapt af op Expeditie Next, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat plaats vindt in Franeker, de stad met een rijk academisch en astronomisch verleden. Hier is ook de Friese première van het reizend kunstwerk Gaia, een verlichte aardbol van zeven meter doorsnee van kunstenaar Luke Jerram. Gaia laat de kern zien van Arcadia 2022: dit is onze enige planeet, hoegeven we haar door aan volgende generaties? ’s Middags is de première van Schreeuwen in eenweiland van Broei. Broei biedt 12 jonge makers, die geboren zijn in deze eeuw, het podium. Op verschillende plekken in de provincie laten ze zien wat hen bezighoudt, hoe ze naar zichzelf kijken, naar anderen en de wereld. De derde première van die dag, The Underground van NITE, verandert de Sluisfabriek in Drachten in een spectaculair en beeldend circus over het belang van gezien worden en de tragiek van het falen. The Underground is een bewerking van Dostojevski's 'Aantekeningen uit het ondergrondse.’

Zaterdag 7 mei

Zaterdag opent een van de grootste projecten van Arcadia, Bosk. Een wandelend bos van meer dan 1000 bomen. In honderd dagen wandelen deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Het bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Bosk is een idee van wijlen Joop Mulder, oprichter van Oerol en landschapskunstenaar Bruno Doedens. Op de openingsdag is het Woud der stemmen te horen, een klanklandschap van componist Merlijn Twaalfhoven gezongen door honderden zangers. Bosk heeft een uitgebreide programmering die voor een groot deel dit openingsweekend van start gaat.
In het Fries Museum opent Fertile Grounds, een tentoonstelling waarin ontwerper Christien Meindertsma en internationale curatoren Laura Drouet en Olivier Lacrouts van studio d-o-t-s reflecteren op het Friese veenweidegebied. Ook is er deze dag de première van Uitgesteld  geluk, een project van Leeuwarden UNESCO City of Literature. Elke dag is er een nieuw verhaal te beluisteren op steeds een andere, paradijselijke plek in Friesland. De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de huidige pandemie.

Zondag 8 mei

Op zondag gaat de internationale kunsttentoonstelling Paradys in Parklandschap Oranjewoud officieel van start. In de tentoonstelling exposeren internationale beeldende kunstenaars als Gregor Schneider, Mercedes Azpilicueta en Erik van Lieshout overwegend nieuw werk. De kunstenaars komen uit alle hoeken van de wereld om ons idee van ‘het paradijs’ te bevragen en om de idylle van Parklandschap Oranjewoud uit te dagen. Deze dag geeft de Roemeense kunstenaar Alexandra Pirici een performance in de Ecokathedraal in Mildam. Met de performance Building Blocks bouwt ze voort op de Ecokathedraal van Louis Le Roy. Niet met stoeptegels en bakstenen, maar met lichamen en geluid. De tentoonstelling is samengesteld door curator, kunstcriticus en schrijver Hans den
Hartog Jager.

Wat is er nog meer te beleven tijdens Arcadia?

Het openingsweekend van Arcadia toont een dwarsdoorsnede van het totale programma. Maar er is nog veel meer: zo is er IIS, dat gaat over klimaatverandering en de gevolgen daarvan op de zo bekende ijsbanen. Alle IIS-projecten zijn gemaakt vanuit de Friese gemeenschap, bijvoorbeeld door een dorp, wijk, stad of vereniging in combinatie met één of meerdere kunstenaars. Ook is er het nieuwe, kleurrijke podiumkunstenfestival PAFFF met een vernieuwend programma van spraakmakende internationale kunstenaars die de wetten van het theater ter discussie te stellen en grenzen verleggen met hun voorstellingen. De internationaal geprezen kunstenaars Philippe Quesne, Doris Uhlich, Lia Rodrigues en Cia Hiato zijn enkele namen uit het uitgebreide programma.

Arcadia vindt plaats van 6 mei tot en met 14 augustus 2022. Kijk voor het volledige programma op: www.arcadia.frl
Trefwoorden: Friesland, Arcadia, culturele hoofdstad, DMO

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.
06/12/24
Kerststad Valkenburg viert internationale erkenning
Kerststad Valkenburg is uitgeroepen tot de 7e beste kerstmarkt van Europa door European Best Christmas Markets. Bovendien is Valkenburg wederom bekroond als Beste Kerstmarkt van Nederland en heeft het voor het tweede jaar op rij de award voor Beste Kerstparade van Europa gewonnen. Als kers op de taart staat Valkenburg weer in de prestigieuze CNN-lijst van 'European towns and cities that look like Christmas'.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.