Geplaatst op: 10-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Opvallende vuurtoren Lange Jaap kan gered worden

Opvallende vuurtoren Lange Jaap kan gered worden
Vuurtoren Lange Jaap. Foto: Ontwikkelingsbedrijf NHN.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Vuurtoren Kijkduin in Huisduinen in zeer slechte staat verkeerde. Deze dreigde zelfs om te vallen. Maar Lange Jaap wordt gered en blijft een markant punt in de kust. Composiet is de oplossing.

Rijkswaterstaat (RWS) zag geen mogelijkheden de vuurtoren te redden en wilde de vuurtoren slopen. Dit stuitte op veel verzet van de inwoners van Huisduinen en Den Helder. Ook de maritieme sector wilde icoon 'Lange Jaap', zoals de vuurtoren bekend staat, behouden, dus werden diverse acties opgestart. Dankzij alle inspanningen van betrokken omwonenden heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen voor het behoud van Vuurtoren Lange Jaap.

Hierop nam Piet Goverse, projectleider van het EFRO-project rondom het composietcluster, contact op met adviseurs van RWS. Hierbij gaf Goverse aan dat het cluster een rol kan spelen bij het behoud van de 'Lange Jaap'. Vooronderzoek hiervoor werd gedaan door emeritus-hoogleraar Adriaan Beukers van TU Delft die zelf bij het composietcluster betrokken is. 

Goverse: "Op 14 maart 2022 heeft Adriaan Beukers zijn bevindingen gepresenteerd tijdens een eerste bijeenkomst bij Huisduiner Belang. De aanwezige composietbedrijven uit ons cluster zagen zeker mogelijkheden om de toren duurzaam te repareren met composiet én met behoud van het karakteristieke aanzicht.”

Rekenen aan techniek

Verschillende berekeningen zijn uitgevoerd en op 25 april kwamen de partners van het composietencluster voor de tweede keer bij elkaar bij CPT/Tankwell in Wieringerwerf. De eerste berekeningen van het bedrijf Femto Engineering werden beoordeeld en daarbij is gekeken naar verschillende productietechnieken. Om te kunnen bepalen van welke techniek het beste resultaat kan worden verwacht is breed gekeken naar milieu-impact, belasting voor de omgeving en duurzaamheid.

Goverse: "Uiteindelijk werd gefocust op twee mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid is composiet ter plekke produceren en aanbrengen op de toren, een tweede optie is composiet panelen te produceren in de productiefaciliteiten van de composietbedrijven en dan aanbrengen.”

Op basis van deze gezamenlijke bevindingen wordt het plan van aanpak verder uitgewerkt om een goed voorstel bij RWS te kunnen neerleggen om vuurtoren de 'Lange Jaap' in Huisduinen te redden.
Trefwoorden: vuurtoren, landschap, landmark, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.