Geplaatst op: 13-05-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Opening nieuw Himalayagebied in Diergaarde Blijdorp

Opening  nieuw Himalayagebied in Diergaarde Blijdorp
Foto: Diergaarde Blijdorp

Deze zomer opent Diergaarde Blijdorp het nieuwe Himalayagebied met als hoogtepunt de compleet gerestaureerde Bergdierenrots, een rijksmonument. In dit gebied gaan de kleine panda’s en kuifherten samenleven. Het Himalayagebied is sfeervol ingericht met voor het gebied typerende beplanting, bestrating en gebouwen, inclusief een educatieve sherpahut. 


Het totale pandaverblijf is straks meer dan verdubbeld qua oppervlakte omdat ook het huidige pandaverblijf erbij wordt betrokken. Door de Nepalese inrichting en aantrekkelijke natuurbehoudseducatie krijgen bezoekers een inkijkje in het leefgebied van de kleine panda en de cultuur van de mensen die het leefgebied met de kleine panda delen.  De openstelling van het Himalayagebied is ook de aftrap van het 165-jarig Jubileum van de Rotterdamse Diergaarde.

Internationaal stamboek

De kleine panda is voor Blijdorp een sleutelsoort. Al sinds de jaren zeventig coördineert Blijdorp het wereldstamboek van de kleine panda die in het wild met uitsterven wordt bedreigd. Sinds die tijd speelt Blijdorp wereldwijd een belangrijke rol in het opbouwen van een genetisch en demografisch gezonde reservepopulatie in dierentuinen. Deze kleine panda's kunnen ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot natuurbehoud en dienen om populaties in de natuur aan te vullen. Drie kleine panda’s, die recentelijk in India zijn uitgezet in het wild, stammen af van Rotterdamse dieren. Zo draagt de Rotterdamse dierentuin zowel in de Diergaarde als in Nepal bij aan de bescherming van deze bijzondere diersoort.

Samenwerking Red Panda Network

Diergaarde Blijdorp werkt samen met de natuurbehoudsorganisatie Red Panda Network (RPN) in Nepal om de kleine panda in zijn leefgebied te beschermen en te onderzoeken. Rond de opening van het Himalayagebied zijn er natuurbeschermers uit Nepal op bezoek in Blijdorp om de banden nog meer te verstevigen en kennis uit te wisselen. Via www.diergaardeblijdorp.nl/kleinepanda/  lees je meer over de inspanningen van Diergaarde Blijdorp op het gebied van natuurbehoud.


Rijksmonument

Diergaarde Blijdorp is het grootste rijksmonument van Rotterdam, dankzij het totaalontwerp van de tuinaanleg, bouwwerken en kunstvormen onder leiding van architect Van Ravesteyn (1889-1983) in de ‘oude tuin’. Met de restauratie van de bergdierenrots, inclusief de ernaast gelegen karakteristieke houten stal, zijn nu 16 van de 21 rijksmonumenten gerestaureerd en herbestemd. De Rivièrahal met de karakteristieke Victoriaserre staat al lang op de wensenlijst om te worden gerestaureerd.

Link: https://www.diergaardeblijdorp.nl/kleinepanda/
Trefwoorden: Opening nieuw gebied Diergaarde Blijdorp

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.