Natuur heeft snel water nodig
Populaire Utrechtse Heuvelrug nog droger - 4 tips voor beleidsmakers
Droogte ondermijnt gezondheid natuur. Foto Utrechts Landschap
De natuur, de basis van de buitenrecreatie, heeft snel water nodig. de natuur snakt naar neerslag. Juist in het voorjaar, nu alles wil gaan groeien en daarvoor water nodig heeft. Utrechts Landschap voert pr om consumenten bewust te maken wat zij kunnen doen. Het probeert ook beleidsmakers in actie te zetten.
"De weermannen en -vrouwen beloven vooralsnog niet veel verbetering. Er moet wel heel veel regen vallen om de ontstane tekorten weer aan te vullen”, meent boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap.
Van Dam: "De buien van maandag zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat.” Hoge temperaturen, krachtige zonnestralen, maar ook wind leiden ertoe dat de bodem, de natuur en de landbouwgewassen in een rap tempo verdrogen. De verdamping van het schaarse water gaat razendsnel.
Water is essentieel
"Water is een essentiële behoefte voor al wat leeft. In deze periode van het jaar nóg meer dan anders. Als bomen geen water krijgen, komen ze ook niet voldoende in blad waardoor ze niet goed kunnen groeien. Het gevolg is dat de bomen verzwakken en gevoeliger worden voor aantastingen door insecten, schimmels en bacteriën. Ze kunnen ook ‘zo maar’ het loodje leggen bij de eerstvolgende storm.”
Tips voor beleidsmakers
"De opwarming van de aarde is misschien niet meer te voorkomen, maar we kunnen deze wel afremmen”, aldus de boswachter. Utrechts Landschap probeert consumenten via pr en eigen kanalen tips te geven om de natuur meer kansen te geven in deze droge periode. Daarnaast wordt op beleidsmatig terrein alles ingezet om de natuur te helpen. De organisatie geeft de volgende tips aan beleidsmakers.
Selectie in watergeven
Het watergeven wordt door de stichting tot het uiterst noodzakelijke beperkt
Denk daarbij aan onlangs aangeplante bomen, anders kunnen die direct worden afgeschreven.
Droogtebestendige boomsoorten
Op de historische buitenplaatsen, waar aanplant van niet-inheemse soorten is geoorloofd, wordt sinds een aantal jaren bewust gekozen voor droogtebestendige boomsoorten.
Wadi’s, stuwen en dammen
Aanplant in bospercelen bestaat uit heel jonge boompjes, waarbij een uitval van tien procent wordt geaccepteerd. Waar mogelijk wordt geprobeerd het water langer vast te houden. Onder andere door wadi’s, maar ook door gebruik van stuwen en dammen.
Lobby waterschappen
Samen met andere natuurbeschermerorganisaties lobbyt het Utrechts Landschap om de waterschappen ervan te overtuigen dat wateronttrekking uit open water zoveel mogelijk beperkt moet worden. Zeker op de van nature al zo droge Utrechtse Heuvelrug.
Topics:Beleid, Dagrecreatie, Natuur