KHN kritisch over voorbereiding overheid op nieuwe coronacrisis
Alle maatregelen hebben een financiële impact.
Horecaorganisatie KHN pleit ervoor dat de overheid concrete plannen maakt om een mogelijk nieuwe coronacrisis goed op te vangen. Het is van mening dat de overheid niet kan verwachten dat alleen bedrijven zich voorbereiden. Daarbij moet duidelijk zijn welke maatregelen effectief zijn.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Ik vind het enorm teleurstellend. Na twee heftige jaren zou je toch verwachten dat er inmiddels maatregelen zijn genomen om een herhaling dit najaar te voorkomen. Een coronabestendige zorg moet de komende tijd dé prioriteit van het kabinet zijn. Het kan niet waar zijn dat (horeca)bedrijven straks weer gesloten worden omdat de zorg het niet aankan.”
KHN meldt dat het kabinet verschillende branches heeft gevraagd met een plan te komen voor als het coronavirus weer oplaait. Die snappen dat ondernemers ook zelf kritisch moeten kijken naar hun bedrijfsmodel om beter bestand te zijn tegen omzetfluctuaties van eventuele beperkende maatregelen. Echter kan men niet verwachten dat ondernemers na twee coronajaren zichzelf vrijwillig beperkingen opleggen als daar helemaal niets tegen over staat. Elke beperking heeft namelijk een financiële impact. En als je als kabinet van mening bent dat bijna alles nu ondernemersrisico is, dan moet je wel zorgen voor inzicht, voorspelbaarheid én een wetenschappelijke onderbouwing van scenario’s en bijbehorende maatregelen. Zo kan het kabinet niet aangeven welke maatregelen de afgelopen twee jaar het meest effectief zijn geweest. Dit terwijl het voor ondernemers van cruciaal belang is om te weten of bijvoorbeeld het mondkapje meer effect heeft gehad dan verplicht zitten, of dat verplicht reserveren meer effect had dan een CTB-controle. Alleen met deze informatie kun je als sector met een gedegen voorstel komen.
"Meedenken onder duidelijke voorwaarden"
Robèr Willemsen: "Uiteraard willen we als horecabranche ook meedenken, maar dan wel onder duidelijke voorwaarden. Denk hierbij aan een gedegen zorgcapaciteit en een goede samenwerking bij het opstellen van plannen. Daar hoort ook bij dat wanneer van de horeca wendbaarheid wordt verwacht, er ook steun wordt verleend wanneer maatregelen aantoonbare impact hebben op de verdiencapaciteit. Steun moet maatwerk worden en afhankelijk zijn van de impact van maatregelen op een bedrijf.”