Geplaatst op: 19-05-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

easyJet herstelt snel van pandemie

easyJet herstelt snel van pandemie
Afbeelding van Cristina White via Pixabay

Deze zomer vliegt easyJet bijna weer op pré-coronaniveau. De ticketverkoop loopt als een speer, de omzet groeit spectaculair vanuit een diep dal en het verlies loopt scherp terug. Ook rond duurzaamheid maakt de luchtvaartmaatschappij stappen.

Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt met optimisme naar zomer van 2022. Voor het derde kwartaal is al 76% van de aangeboden capaciteit verkocht. Die capaciteit ligt in het derde kwartaal op 90% in vergelijking met 2019. De laatste 10 weken lag de verkoop zelfs 6% boven die van 2019. Ook de verkochte tickets voor het vierde kwartaal liggen 15% voor op 2019. In dat kwartaal ligt de capaciteit op 97% van 2019. De opgekropte vraag naar reizen en de opheffing van de reisbeperkingen zorgden samen voor een sterk en aanhoudend herstel. easyJet heeft tijdens de pandemie haar netwerk ingrijpend aangepast en 1,5 miljoen stoelen verplaatst naar de sterkste markten.

Sterk en aanhoudend herstel

Johan Lundgren, CEO van easyJet zei in een toelichting: ""easyJet heeft zijn verliezen jaar op jaar verminderd, in lijn met de marktverwachtingen. De opgekropte vraag naar reizen en de opheffing van de reisbeperkingen zorgden samen voor een sterk en aanhoudend herstel, dat verder verbeterd is door acties die wij zelf hebben genomen. Deze houden onder andere in: de radicale herverdeling van vliegtuigen binnen ons netwerk, waardoor meer dan 1,5 miljoen stoelen naar de best presterende markten zijn verplaatst, en de stapsgewijze verandering in de aanvullende producten die we aanbieden, die voor hogere inkomsten zorgen. Beide hebben bijgedragen aan de stijging van de totale opbrengst met 9% ten opzichte van dezelfde periode in FY19. Dit alles werpt niet alleen nu vruchten af, maar biedt ook betere vooruitzichten voor de toekomst, naarmate nog meer passagiers vluchten boeken.”

In de tweede helft van het jaar hebben vrijetijds en binnenlandse routes zich volledig hersteld met een capaciteit van respectievelijk 113% en 104% van 2019 niveaus, terwijl het zakelijke en stadsverkeer zich blijft herstellen maar wel met een vraag die momenteel onder 2019 niveaus ligt.

Veel passagiers komen terug

De luchtvaartmaatschappij vervoerde in de eerst jaarhelft 23,4 miljoen passagiers, een jaar eerder waren dat er slechts 4,1 miljoen. De aangeboden capaciteit lag het eerste kwartaal op 30,3 miljoen stoelen. De omzet groeide van 240 miljoen pond naar 1,4 miljard pond. In de eerste helft van boekjaar 2021-2022 heeft easyJet een verlies van 545 miljoen pond geleden. Dat was minder dan in dezelfde periode van het vorige boekjaar toen het verlies 701 miljoen pond bedroeg. Totale omzet groeide van 240 miljoen pond naar 1,498 miljoen pond.

Race to zero

Tegelijk kondigde de luchvaartmaatschappij nieuwe tussentijdse duurzame doelstellingen aan. In november vorig jaar heeft easyJet toegezegd mee te doen aan Race to Zero, een initiatief van de Verenigde Naties. Vandaag maakt de luchtvaartmaatschappij haar tussentijdse CO2-reductiedoelstelling bekend: een verbetering van de koolstofuitstoot intensiteit van 35% voor 2035, ten opzichte van een 2020-basislijn. Sinds 2000, gedurende een periode van 20 jaar, heeft easyJet haar CO2-uitstoot per passagier per kilometer al met een derde verminderd. Een grote rol daarin speelt de vlootvernieuwing. Alle nieuwe vliegtuigen die tussen boekjaar 22 en 28 worden geleverd, zijn Airbus NEO-vliegtuigen. Deze zijn minstens 15% zuiniger dan de vliegtuigen die ze vervangen en zorgen voor een geluidsreductie van 50%. Daarnaast pleit easyJet voor een modernisering van het luchtruim waardoor efficienter kan worden gevlogen.

Trefwoorden: luchtvaart, luchtvaartmaatschappijen, duurzaam toerisme

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.