Fiscaal voorbereiden op verkoop
Aanmerkelijk belang belasting is pas verschuldigd als er ook daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd.
In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren, aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt allerlei ontwikkelingen doorgemaakt. Deze keer bespreekt Klaas van Erp enkele fiscale regels die gelden bij de verkoop van recreatiebedrijven.
Een terugkerend item bij de verkoop van een recreatie- of watersportbedrijf is de af te dragen belasting over de boekwinst. Hoeveel dat is, is per geval verschillend. De meeste recreatie- en watersportbedrijven worden geëxploiteerd in:
• een eenmanszaak
• of een VOF (Vennootschap Onder Firma)
• of een BV (Besloten Vennootschap)
Al deze drie organisatievormen hebben hun eigen fiscale regels gedurende de exploitatie, maar ook ten tijde van de verkoop. In dit geval zullen we ons beperken tot de verkoop.
Boekwinst en boekwaarde
Bij verkoop zal er naar verwachting winst gemaakt worden (boekwinst). Deze boekwinst wordt berekend door van de verkoopprijs de boekwaarde af te trekken. De boekwaarde is de waarde waarvoor het recreatie- of watersportbedrijf op de balans staat. Aangezien de meeste recreatie- of watersportbedrijven lange tijd eigendom zijn, is de boekwaarde vaak laag en de boekwinst dus vaak hoog. De boekwinst waarover belasting betaald dient te worden is dus vaak fors.
De belastingdruk bij verkoop was in 2021:
• bij een eenmanszaak: inkomensbelasting Box I, tot circa € 70.000,00 37%, daarboven 50%;
• bij een VOF (Vennootschap Onder Firma): idem als bij een eenmanszaak;
• bij een BV (Besloten Vennootschap): vennootschapsbelasting tot € 245.000,00 15% en daarboven 25%.
De "winstbelasting” in een BV is dus vele male voordeliger. Belangrijk detail is dat er dus meer boekwinst overblijft bij een BV, maar als deze boekwinst uit de BV wordt gehaald in de vorm van dividend, dit belast is in Box 2 ad. 26,9% (het zogenaamde Aanmerkelijk belang). Deze Aanmerkelijk belang belasting is echter pas verschuldigd als er ook daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd. U smeert de belastingdruk dus uit over meerdere jaren en met slim beleid blijft de dividenduitkering beperkt.
Het loont dus zeker de moeite om de belastingdruk bij verkoop eens goed tegen het licht te houden. Zeker als er nog voldoende tijd is voordat u gaat verkopen.
Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl / Klaas van Erp 06-53424147
Topics:Dagrecreatie, Verblijfsrecreatie
Trefwoorden: makelaar, Maas, belasting, dividend