Geplaatst op: 29-06-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Studenten bouwen enorme middeleeuwse katapult

Hoe ver kan hij schieten?

Studenten bouwen enorme middeleeuwse katapult

Studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maken een nauwgezette reconstructie van een enorme middeleeuwse katapult, een blijde. Deze blijde is vanaf 10 september te zien in de grote tentoonstelling Vrijheid, Vetes & Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden van het Fries Museum.


Een dergelijk samenwerkingsproject tussen ROC Friese Poort en het Fries Museum resulteerde bij de tentoonstelling Wij Vikingen in een levensgroot Vikingschip, naar bouwtekeningen van Deense scheepsarcheologen. De tekening van de Blijde is gemaakt door specialist middeleeuwse werktuigen Sebastiaan Pelsmaeker van Arre Remaining History, die ook meewerkte aan het vikingschip.

 

De blijde heeft een grondoppervlakte van 6 bij 4 meter en een maximale hoogte van 7,5 meter.  Deze reconstructie is niet alleen bedoeld als blikvanger die het verhaal van de middeleeuwen op bijzondere wijze illustreert, maar om bezoekers de kans te geven om nog dichterbij het verleden te komen.

 

Programma

06.00 – 08.45 Studenten en docenten maken de blijde klaar voor het officiele startschot09.00 – 09.15 Welkomstwoord pers en andere aanwezigen door Kris Callens, directeur van het Fries Museum en Bas Daanje, directeur ROC Friese Poort Sneek.

09.15 – 09.30    Symbolische overdracht van de blijde van Friese Poort aan het Fries Museum.


De studenten schieten een watermeloen af en zijn zeer benieuwd hoever het schot zal reiken. Achteraf is er alle mogelijkheid om de studenten, docenten en directeuren Kris Callens en Bas Daantje te interviewen.

Trefwoorden: Tentoonstelling, middeleeuwen, katapult

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.