1.000 kilometer onverharde paden in Van Gogh Nationaal Park
In het Van Gogh Nationaal Park zijn twee nieuwe Van Gogh wandelroutes geopend. De routes lopen zoveel als mogelijk over onverharde paden in gebieden waar de wereldberoemde schilder ook heeft gelopen. Het plan is om meer dan 1.000 kilometer onverharde wandelroutes te realiseren die de 39 Van Gogh Heritage Sites verbinden.
Wethouders Ralph Bogers en Jean-Pierre Schouw van respectievelijk de gemeenten Zundert en Etten-Leur openden samen met Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park de routes door symbolisch het routepaaltje in de grond te slaan.
Van Gogh Nationaal Park
In Van Gogh Nationaal Park werken meer dan 50 Brabantse partners aan een mooie, gezonde en groene leefomgeving. Een omgeving die een duurzame toekomst heeft. Met prachtige natuur en vitaal boerenland midden in een economisch krachtige regio. Het gebied slingert van West- naar Oost-Brabant langs de Brabantse stedenrij met het hart in de driehoek Tilburg-Den Bosch-Eindhoven. De routes moeten bijdragen aan duurzaam toerisme en natuurbeleving door het bezoek optimaal te spreiden en kwetsbare natuur te ontzien.
Twee hele verschillende routes
De twee nieuwe routes zijn heel verschillend. De route in Zundert is 8 kilometer lang en loopt in het rond het dorp waar Vincent Van Gogh heeft gewoond. De focus ligt hier vooral op verrassend groen in de woonomgeving. De route is voor zowel inwoners als bezoekers een eyeopener en laat zien dat er ‘iets moois groeit in Zundert’. De route voert langs zes Van Gogh Monumenten, het erfgoed en langs plekken uit zijn jeugd waar hij als kind wandelde, speelde en droomde over later. In Landschapszone de Tuinderij herinneren straatnamen als Boomgaard, Spitter en Zaaier aan Van Goghs schetsen en schilderijen. Hier wordt samen met natuurzone de Kleine Beek en de Assortimentstuin een groot, ‘binnenstedelijk’ gebied gevormd waar de natuur de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Deels over onverharde paden wandel je door het landschap met schilderachtige beken, zoals Aa of Weerijs. Plekken waar Van Gogh later met weemoed aan terugdacht.
De Ettense route is 14 kilometer lang en loopt vooral door de natuur waar ook Vincent van Gogh met zijn familie lange wandelingen maakte. Je wandelt door het boerenland, over woeste akkers met kenmerkende knotwilgen, door bossen en langs poelen, beken en schilderachtige vennen. De wandeling is goed te combineren met de vijf Van Gogh Monumenten in Etten-Leur, waaronder de Van Gogh Kerk, de Kosterswoning en de Lambertuskerk. De samenstellers van de route hebben veel energie gestoken in het zoveel mogelijk over onverhard paden lopen. Dat is dankzij de medewerking van veel terreinbeheerders heel goed gelukt; 98% van de route is onverhard.
Focus op de Brabanders
De routes zijn nummer twee en drie in een reeks van vijf wandelingen die VisitBrabant Routebureau ontwikkelt in opdracht van Van Gogh Nationaal Park. In februari 2022 werd de eerste wandelroute geopend in Nuenen. Later dit jaar volgen nog twee Van Gogh wandelingen in Helvoirt en Tilburg. Met een subsidie van het ministerie van LNV zijn de eerste vijf routes bekostigd. Voor het gebruik ligt de focus op de Brabanders. "Maar iedereen kan een Brabander worden”, stelt Van den Eijnden flegmatiek.
Startpunt bij je voordeur
Het uitgangspunt van de routes is dat deze starten bij je voordeur. Daarmee wil Van Gogh Nationaal Park voorkomen dat inwoners eerst met de auto naar een startpunt moeten reizen. De twee routes zijn onderdeel van een groter plan met 1.000 kilometer zoveel mogelijk onverharde wandelroutes in het Van Gogh Nationaal Park. "Daarmee willen we bijdragen aan de groene dooradering van van het Brabantse landschap tot in de dorpskernen”, vertelt Van den Eijnden. Recreatieve doelen moeten ook bijdragen aan een betere gezondheid van de Brabanders en de grote opgaven waar het boerenland voor staat. Het Van Gogh Nationaal Park wil boeren perspectief bieden door inkomsten naast het agrarische verdienmodel te genereren. Dat kan bijvoorbeeld met een vergoeding voor onderhoud en beheer van het landschap, een vergoeding voor het recreatief medegebruik of door CO2 van bedrijven te compenseren.
Stad en platteland verbinden
Het Van Gogh Nationaal Park wil met themaroutes nieuwe bezoekers triggeren een gebied te bezoeken. De routes moeten stad en platteland verbinden. En dat is helemaal in de geest van de schilder die ook de verbinding zocht. De wandelroutes zijn uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De routes zijn te herkennen aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende knooppuntpaaltjes De routes zijn te downloaden via routesinbrabant.nl.