Geplaatst op: 08-07-2022
Auteur: NRIT redactie

Iedereen met vakantie tekort aan huurauto's dreigt

Iedereen met vakantie tekort aan huurauto's dreigt
Tekort dreigt aan huurauto\'s tijdens drukke zomer 2022.

Vandaag begint voor de eerste regio in Nederland de lange zomervakantie. Het vliegtuig nemen lijkt voor toeristen geen fijne manier van reizen door de drukte op vliegvelden. De trein wint terrein. De auto is weer favoriet en dat kan leiden tot een tekort aan huurauto's.

Vooral in de populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje en Portugal kan het zijn dat je misgrijpt als je een huurauto wilt boeken. Hoe kan dat nu er zoveel vraag is omdat het een vakantieperiode is zonder grote coronamaatregelen? Je zou zeggen dat het goed verdienen is voor de verhuurbedrijven. Achter de ontwikkeling van een tekort aan huurauto's schuilen twee trends.

Overleven door auto's verkopen

Veel verhuurbedrijven moesten om de coronacrisis te overleven het wagenpark flink uitdunnen. In populaire toeristenplaatsen die afhankelijk zijn van het toerisme bleef in sommige gevallen nog maar een kwart van het wagenpark over in 2021. Een bekend verhuurbedrijf (Sunny Cars) verwacht bijvoorbeeld dat er in de zomer van 2022 in Portugal 40% minder huurauto's beschikbaar is dan in de zomer van 2019.  Ook in bij Nederlanders populaire plaatsen zoals Alicante dreigt een tekort aan huurauto's. Deze trend geldt nog wat sterker voor de Canarische eilanden. Nu is de vraag opeens weer heel hoog maar zo snel kunnen de verhuurbedrijven niet bijschakelen. 

Prijs gaat dynamisch mee met de vraag

De verhuur van auto's is een dynamische markt geworden die goed kijkt naar wat een toerist bereid is voor de huur te betalen. Bij een tekort aan huurauto's is de verwachting dat de prijzen stijgen. Een deel van de potentiële klanten zal daardoor niet boeken maar een deel zeker wel. Tenslotte ben je met vakantie en daar hebben toeristen vaak nog wel een de prijs van een huurauto voor over.
Trefwoorden: huurauto, toerisme, corona, covid, Europa, trend

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.