Vitale Vakantieparken | Deel 3: De visie van de Rijksoverheid
Het eerste landelijke congres vitale vakantieparken had als thema ‘Bent u klaar voor de toekomst?’. Voor de organisatie tekenden het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Drenthe en Vitale Vakantieparken Drenthe. In een serie artikelen doen we verslag van dit congres. Vandaag belichten we de visie en plannen van de Rijksoverheid. Daarvoor was Directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen, Chris Kuijpers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar Drenthe gereisd om het project een vliegende doorstart te geven.
"We hebben veel geleerd van de aanpak en gaan we nu verder”, hield hij de zaal voor en verhaalde over het traject dat door corona danig in de war werd gestuurd: "In 2018 gingen we van start met de Actieagenda Vakantieparken en dachten ongestoord aan de gang te kunnen gaan. Toen kwam corona, moesten parken sluiten en vielen de buitenlandse toeristen weg.” De pandemie heeft volgens Kuijpers een effect gehad op de aanpak maar dat was nog maar het begin van het hobbelige pad. "Een andere stevige verandering is de oorlog in Oekraïne toen we 50.000 opvangplekken moesten vinden. We hebben ook nadrukkelijk gekeken naar vakantieparken. Dat kwam de huisvesting van arbeidsmigranten, asielzoekers en spoedzoekers nog bovenop.” Kuijpers ziet op vakantieparken veel sociale problematiek, kwetsbare bewoners en onveiligheid. Voor zijn departement is de aanpak van de wooncrisis duidelijk een groot dossier. "De vraag is hoe we de wooncrisis kunnen aanpakken. Natuurlijk door het bouwen van meer woningen maar er wordt ook naar andere plekken gekeken.”
Elk park is uniek
In 2018 startte de actieagenda met als doel meer vitale vakantieparken. "Soms met een verantwoorde aanvulling op de lokale woningmarkt maar zeker geen ruimte meer voor uitbuiting of uit het zicht raken van kwetsbare mensen.” Kuijpers streeft naar veilige vakantieparken met bonafide ondernemers zonder criminaliteit en ondermijning. Maar ook een sector die op het gebied van ruimtelijke ordening op een passende wijze worden gefacilteert.” Daarbij zijn in de optiek van Kuijpers financieel gezonde vakantieparken heel belangrijk. "We hebben geleerd dat elk park uniek is want de verschillen tussen de parken zijn groot. Vanwege eigendomssituatie, gebruik, recreatiewaarde, sociale cohesie en de omgeving.” Kuijpers ziet daarom weinig mogelijkheden tot generieke aanpak. "Maatwerk is altijd nodig en dat maakt het vanuit het rijksperspectief best lastig.” Toch kun je generiek de nodige handvatten bieden:
- Goede analyse van de startsituatie
- Ruimte nemen voor afweging
- Leren van elkaar
Dat vergt:
- Een informatiefundament
- Afwegingskader vitale vakantieparken
- Expertteam
- Vitaliteitstool voor ondernemers
- Pilots voor opschaalbare onderzoeksmethode sociale problematiek
Rijk blijft investeren
Binnenlandse Zaken wil graag verder investeren in Vitale Vakantieparken en heeft voor verdere stappen al een aardige agenda die ze graag samen met betrokken partijen bespreken.
- We moeten blijven doorpakken door parken in kaart te brengen
- Gemeenten, provincie en rijk moeten elkaar blijven opzoeken
- Werk toekomstscenario’s uit voor niet vitale parken met als optie transformeren naar wonen
- Laten we blijven leren van elkaar.