R&T 3 is uit – Waarom staat die trotse kaasmaker op de voorkant?
Cover R&T juli 2022.
Het is in de zomervakantie van 2022 maar dat betekent niet dat de lezers van vakblad R&T in sandalen gestoken wandelen over een zonnig strand. In augustus en de rest van de zomer zijn veel vaklezers actief. In de derde week van juli viel R&T in de brievenbus met voorop een trotse maker van kaas op de voorkant. Die foto die zo goed past op de cover hoort bij het artikel ‘De weg van het streekproduct: van zaadje tot regiobeleving’. Veel lezers zijn bezig met regiobeleving en daar hoort lekker eten en drinken helemaal bij. Anke Arts en Ben Wielenga (ETFI/NHL Stenden) keken kritisch naar eten en de regiobeleving van het Waddengebied. Veel regio’s zijn bezig met beleving en smaak speelt vaak een hoofdrol. De punten die gevonden zijn in het onderzoek zijn niet altijd maar meestal ook toepasbaar in andere regio’s. Tip vanuit de R&T redactie: smaak mag wel top zijn maar het oog wil ook wat. Zorg bij regionale streekproducten er voor dat uitstraling en beeldmateriaal van hoog niveau zijn. De 5 foto’s die onder het artikel staan, zijn weliswaar losse beelden maar bij elkaar vertellen zij veel over het verhaal van de smaakbeleving in het Waddengebied.
Dat is de achtergrond over de cover. Er staat natuurlijk nog veel meer moois in R&T juli. Wat dacht je van de kracht van het merk Zuid-Limburg. Daarvoor hielden we een kort interview met Iris Bakker (Visit Zuid-Limburg). Let ook hier op het rijke beeldmateriaal dat zo goed de positionering ondersteunt.
‘Van kuuroord naar wellbeing’ knalt er visueel ook lekker uit. Over Noordwijk en hoe deze badplaats zich onderscheidt van de rest van de lange Nederlandse kustlijn. Dit is een interview met Quirine Kamphuisen (Noordwijk Marketing).
Wat een pracht van een museum heeft Nederland erbij. Er is fors geïnvesteerd om het Groote Museum van ARTIS weer tot leven te wekken. De gedachten achter het concept en de realisatie vind je op 6 fraaie pagina’s.
Om in museumland te blijven, wat levert een toptentoonstelling voor een museum en stad eigenlijk op? Ja, dat hangt natuurlijk helemaal af van de stad, programmering en marketing af. Als lichtend voorbeeld de cijfers en achtergronden van tentoonstelling Viva la Frida! Het leverde provinciehoofdstad Assen miljoenen euro’s op.
De titel zegt het al ‘GO, GO, GO! Gastvrijheidssector moet NU aan de slag met de duurzaamheidstransitie’. Een artikel met Harald Buijtendijk en Menno Stokman (beiden van CELTH). De duurzaamheidsdoelen zijn ambitieus en doeljaar 2030 lijkt daarmee heel dichtbij. Té dichtbij voor het waarmaken van de ambities? De onderzoeksagenda kan tot een versnelling leiden.
Een mooi voorbeeld over samenwerking tussen DMO en de regio vind je in het verhaal over de RegioRadar voor de regio Eindhoven. Het lijkt zo simpel om evenementen en aanbod voor leisure te bundelen. Eric Boselie, Peter Kentie en Lidy Lathouwers bespreken dit complexe proces.
Er zijn nog veel meer diepgaande artikelen. Over trends in boekingen, het nieuwe NEO KVL hotel in Oisterwijk. Ondernemers Edward van Kruijssen en Jordi Damen die een klein sup-imperium opbouwen. Of is dat in dit geval opblazen? Ook reacties op het proces rondom de ontwikkeling van waterrecreatiegebied Rhederlaag. Dit is het grootste in het oosten van het land, met jaarlijks rond de 700.000 bezoekers en met meerdere campingbedrijven en andere ondernemers. Check zeker ook de ontwikkelingen rond de Agenda Bewuste Bestemmingen. Hier alvast de link naar de Agenda Bewuste Bestemmingen.
Geniet van dit mooie nummer van ‘magazine voor professionals in de gastvrijheidssector, R&T’. Nog geen abonnee? Kom ook bij deze community.
Zomerse groeten, hoofdredacteur R&T Marc Gerlings
Trefwoorden: R&T, dmo, beleid, politiek, regiomarketing, onderzoek, duurzaamheid, trends, merk