Eén landelijke database met verblijfsaanbod haalbaar
Het toeristisch domein moet het initiatief nemen voor één landelijke database met het toeristisch verblijfsaanbod in Nederland. Een dergelijk totaaloverzicht bestaat momenteel niet en is hard nodig om gefundeerde keuzes te maken in toeristisch en ruimtelijk beleid. Dat concludeert een projectgroep vanuit de Landelijke Data Alliantie (LDA) na een test van een dergelijke database in Ommen, Utrechtse Heuvelrug en Veere.
Een landelijk dekkende database met verblijfsaanbod is hard nodig omdat er momenteel sprake is van een zeer versnipperd en zeer incompleet beeld. De alom nagestreefde aanpak van spreiding in ruimte en tijd van toerisme, om zo bij te dragen aan ‘lusten en lasten in balans’, staat of valt met weten hoeveel aanbod waar is. Als het gaat om het al dan niet toestaan van ontwikkeling van nieuw aanbod is het ook nodig om te weten wat het huidige aanbod is.
Brede werkgroep en drie testgebieden
Dit project, gecofinancierd vanuit de Actieagenda Vitale Vakantieparken en de Landelijke Data Alliantie, is uitgevoerd door het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme samen met het CBS, HISWA-RECRON, Marketing Drenthe, MarketingOost, Visit Veluwe, NBCT en de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zeeland. Met data uit het KvK Handelsregister, het LISA Vestigingenregister, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen en de Basisregistratie Topografie (BRT) is in de gemeenten Ommen, Utrechtse Heuvelrug en Veere het aanbod in kaart gebracht. Tijdens de proef is samengewerkt met NRIT Media, vanwege hun nationale database voor verblijfsrecreatie. Naar schatting is daarmee 80% van het aanbod van toeristische verblijfsaccommodaties in kaart gebracht. Volgens de onderzoekers een mooie eerste stap.
Complexe uitvoering
De uitvoering bleek enorm complex omdat de vier databestanden niet eenvoudig konden worden gekoppeld. Op kleine schaal bleek automatisering van processen bovendien lastig en niet rendabel. Daarom wordt een landelijke aanpak voorgestaan waarbij binnen de uitvoering ervaring met data rond verblijfsaccommodaties noodzakelijk is. Plaatselijke kennis bleek ook enorm waardevol maar is in een landelijke opzet niet eenvoudig te realiseren. In de nu gepubliceerde verkenning is al veel voorwerk gedaan en een heel stappenplan om data te integreren opgeleverd.
Het uiteindelijke doel van dit project is het komen tot een (meer) volledig beeld van het aanbod van alle vormen van toeristische verblijfsaccommodaties in Nederland, inclusief vast kamperen, tweede woningen, jachthavens en particuliere verhuur. Alhoewel het belangrijk is dat de database ook voor andere beleidsdoelen kan worden gebruikt, geniet het beheer door de sector de voorkeur. Dit vanwege de snelheid van handelen en het optimaal adresseren van de wensen van de sector. Op dit moment wordt over de mogelijke uitwerking van een landelijke aanpak nagedacht door de LDA in overleg met betrokken partijen.
Meer informatie
Meer weten over dit project? Download dan hier het eindrapport inclusief alle bijlagen met een beschrijving van de databronnen, een definitiekader, werkschema en een stappenplan.