Themanummer Inclusiviteit
Online staat een speciale editie van Vrijetijdsstudies met als thema Inclusiviteit. Inclusie is een begrip waar veel over te zeggen valt. Een complex begrip. Een vraagstuk dat vele lagen en nuances kent. Een zogenaamd wicked problem dat je niet zomaar 123 oplost. En waar vele spelers een rol bij spelen. Samen kunnen we tot een toegankelijke, inclusieve vrijetijdssector komen.
Tijdens het werken aan dit themanummer kwamen we er als redactie achter dat inclusie bovenal een zoekproces is. Dat zoeken begint op school, in het onderwijs. Daar zitten de professionals van de toekomst. Ik vind het dan ook een eer dat ik gevraagd ben als gastredacteur van dit mooie tijdschrift, dat specifiek ook gericht is op studenten. In het onderwijs worden immers de zaadjes geplant. De studenten van nu zijn de designer, de fabrikant, de ondernemer of de ambtenaar van de toekomst. Bij hen moet inclusie in het DNA zitten. Zij kunnen nú en straks het verschil maken. Alleen dan kunnen we een inclusieve samenleving bouwen. Onze gezamenlijke zoektocht als redactie leverde een mooi pallet op van artikelen vanuit verschillende perspectieven.
Het Oog
In de rubriek Het Oog staat een interview met Cathelijne Denekamp, manager Toegankelijkheid & Inclusie bij het Rijksmuseum. Voor haar zijn begrippen als Toegankelijkheid, Gelijkwaardigheid, zelfstandigheid en gastvrijheid van belang.
Onderzoeksnotities
Vervolgens volgen verschillende onderzoeksnotities. Wiebren Jansen en Leanne Schreurs beogen om te beginnen met hun artikel een bijdrage te leveren aan een beter begrip van de rol die Diversiteit & Inclusie spelen en kunnen spelen voor vrijetijdsorganisaties. De deelname aan sportieve activiteiten voor mensen met een beperking blijft sterk achter. Remko van den Dool en Caroline van Lindert schrijven over het complexe proces om de deelname aan sportieve activiteiten voor mensen met een beperking te bevorderen. Lotte Vermeij schrijft in het artikel ‘Vrije tijd met beperkingen’ dat het publieke leven voor mensen met lichamelijke beperkingen nog vele barrières kent, uitgaansgelegenheden en sportvoorzieningen in het bijzonder.
Actueel
In de rubriek ‘actueel’ komen verschillende perspectieven aan bod vanuit de sector alsook het onderwijs. Ondergetekende en Sofie Sergeant beschrijven in het artikel ‘Recreatieondernemers op afstand van hun potentiële en diverse markt’ dat de gasten met een beperking en hun verwanten zelf vaak al geaccepteerd hebben dat ze een beperking hebben. Nu de samenleving en de ondernemers nog. Geesje Duursma gaat in haar artikel ‘Inclusief gastvrij is gastvrij inclusief’ er op in dat als je als recreatiebedrijf in staat bent om een gastvrije cultuur met bijbehorende sfeer te realiseren dat inclusie vanzelfsprekend is. Esther Peperkamp en ondergetekende beschrijven hoe filmfestivals een rol kunnen spelen bij het inclusiever maken van de filmindustrie. Voor IDFA is inclusiviteit geen eindstation, maar een proces. Philippa Kate Collin en Roos Gerritsma beschrijven tot slot in hun artikel ‘Inclusief Leisure Ontwerp in het hbo-onderwijs: een meanderend pad’ dat het handen en voeten geven aan een inclusieve wijze van denken en ontwerpen onder studenten en docenten/onderzoekers een iteratief proces is gebleken. Daarbij is het van belang gebleken om het gedachtegoed van inclusief ontwerpen zoveel mogelijk te integreren in het curriculum en zaadjes te zaaien waar mogelijk vanaf de propedeuse.
De Inspiratie
In de rubriek ‘De Inspiratie’ maken we kennis met Sofie Sergeant, hoofddocent Burgerschap & Inclusie Hogeschool Utrecht. Zij is momenteel inhoudelijk bezig met: Zoeken. Inclusie is voor Sofie samen zoeken naar wat elkeen nodig heeft om te kunnen floreren, om te kunnen betekenen, om zich gerespecteerd en thuis te voelen. Want we weten niet wat de ander nodig heeft, dat moeten we gaan vragen en samen onderzoeken.
Filmbespreking
Daarna volgt een filmbespreking van de onorthodoxe film Anders Bekeken van regisseuse Luisella Lai. Deze film draait de wereld om. De dorpsbewoners zien zichzelf als de ‘normalen’ en vinden die nieuwe inwoners ‘gehandicapt’.
Scriptie uitgelicht
Vervolgens wordt de scriptie van Joni Latour uitgelicht ‘Onbeperkt genieten voor eenieder: Een studie naar de creatie van inclusieve belevingen in de industrie van attractieparken’. Zij schrijft dat de oplossing begint bij een toewijding aan het implementeren van structurele veranderingen op ontwikkelings- en organisatorisch niveau, in samenwerking met ervaringsdeskundigen.