Geplaatst op: 07-09-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minister opent academisch jaar BUas, sombere boodschap van Steven van der Heijden

Minister opent academisch jaar BUas, sombere boodschap van Steven van der Heijden

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende deze week het academische jaar op de Breda University of Applied Sciences. Deze oudste toeristische opleiding van Nederland had ter gelegenheid daarvan een leuk inhoudelijk programma georganiseerd met Corendon-topman en oud-student Steven van der Heijden als keynote. Van der Heijden wist de feestelijke stemming behoorlijk te drukken met een realistische maar niet zo’n positieve boodschap voor de reissector. 

Grote rol voor toegepast onderzoek

De Breda University of Applied Sciences, die al jaren in onderzoek op hogescholen vooroploopt, heeft in de nieuwe minister een grote fan. ZIjn ministerie heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor zogenaamd applied research uitgetrokken. "Onderzoek op hogescholen is extreem relevant en hbo’s die heel erg verbonden zijn met de maatschappij zitten daarvoor in een key-position”, hield hij de aanwezigen voor. Ook internationale studenten zijn volgens Dijkgraaf belangrijk voor Nederland: "Als je de beste studenten uit de wereld naar Nederland haalt en ze weet te verleiden na hun studie te blijven, is dat goed voor Nederland.” Maar te veel internationale studenten zijn ook niet goed. "Het is de vraag wat het optimum is.” 

Profiteren van internationale studenten

Dat optimum heeft de Bredase hogeschool misschien wel gevonden. Dit jaar hebben zich daar 2.000 nieuwe studenten ingeschreven waarvan 580 uit 58 verschillende landen. "Zij brengen een globaal perspectief en culturele diversiteit”, stelde Jorrit Snijder, voorzitter van het college van bestuur die een grote rol voor zijn studenten zag: "Jullie bouwen aan je toekomst en scheppen een nieuwe wereld.” Ook de BUas-onderzoekers hebben in het vormgeven van die nieuwe wereld een belangrijke rol: "Ons researchprogramma staat klaar om ingewikkelde wereldproblemen op te lossen.”

Uitdagende tijden voor de sector

Keynote Steven van der Heijden, topman van Corendon schetste na al die optimistische woorden een somber wereldbeeld dat ongetwijfeld zijn weerslag op de vakantiemarkt zal krijgen. "We leven in een verwarrende wereld met een culminatie van problemen die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Het is nog nooit voorgekomen dat we tegelijkertijd te maken hadden met zowel een hoge inflatie, een lage rente als een tekort op de arbeidsmarkt. En daarmee kunnen alle economische modellen de prullenbak in.” 

Voor Van der Heijden is de realiteit dat hij moet opereren in een sector die nog niet is hersteld van de covid-19 pandemie maar alweer voor grote uitdagingen staat met hoge brandstofprijzen, hogere arbeidskosten en terughoudende consumentenbestedingen. "We moeten rekening houden met een lagere bereidheid van consumenten om vakantie-uitgaven te doen”, hield hij de zaal zijn korte termijn uitdaging de voor.  "De lange termijn uitdaging is reizen duurzamer te maken. Maar daar is ons huidige economische model niet op gericht. De aandeelhouders rekenen ons nog steeds af op de winst en niet op lange termijndoelen.” 

Sector kan transitie lastig maken

Voor Corendon is die transitie extra lastig omdat de core-business ‘pakketreizen per vliegtuig naar zonnige bestemmingen’ heel lastig duurzaam zijn te maken. "En dat is wat veel mensen willen.” Dat het lastig is betekent niet dat hij de handdoek in de ring gooit: "We moeten er wel aan werken.” Maar dan zijn harde keuzes noodzakelijk die bedrijven niet individueel kunnen maken. Met een paar scherpe vragen legde hij het beleid van de overheid van de afgelopen jaren onder het vergrootglas: "Waarom zijn er nog elke dag 50 vluchten naar Londen terwijl daar een prima hogesnelheidsspoor ligt? Waarom is er in Europa geen dekkend hogesnelheidsnetwerk aangelegd? En waarom stimuleert de Nederlandse overheid de inzet van zuinige vliegtuigen op haar luchthavens niet? Straks landen de meest vervuilende vliegtuigen allemaal in Nederland omdat andere Europese landen wel maatregelen hebben genomen” In de optiek van Van der Heijden worden we nu geconfronteerd met het eenzijdige opportunisme dat was gericht op groei. Een begin van een oplossing had hij ook: "Als we de komende jaren een klein deel van ons inkomen investeren in een meer duurzame samenleving, dan komen we al een heel eind.” 

Bewoners Zandvoort trots op Formule 1

Het programma werd niet zo duurzaam afgesloten met onderzoek dat de Breda University met studenten doet bij de Formule 1 op Zandvoort. Daarbij zijn gelukkig niet alleen de economische waarden onderzocht. Uit het onderzoek komt dat bewoners van Zandvoort heel trots zijn op de Formule 1 en de overlast met een grote glimlach voor lief nemen. Ook ondernemers zijn tevreden en veel bezoekers overwegen een later bezoek aan de badplaats. Mooi aan dit onderzoek is dat het grenzen slecht tussen de verschillende academies van BUas en eendrachtig wordt samengewerkt aan goed multidisciplinair onderzoek. 

Trefwoorden: onderzoek, onderwijs, reisbranche, touroperators, duurzaam toerisme

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.