Veel Kamervragen over witwassen op vakantieparken
De berichtgeving van voor de zomer dat vakantieparken worden gebruikt om geld wit te wassen leiden direct na het reces van de Tweede Kamer tot vragen aan de regering. Kamerleden van vier partijen willen dat de regering actie gaat ondernemen. De oplossingen variëren van het instellen van een onderzoek, een verplichte Bibob-toets tot het registeren van recreatieve verblijven.
VVD: Onderzoek naar maatregelen
Kamerleden Knops (CDA) en Michon-Derkzen (VVD) willen dat de regering onderzoekt welke opties er zijn om het witwassen van vakantieparken tegen te gaan en aan te pakken.
SP: Bibob inzetten
Ook Kamerleden Van Nispen en Beckerman (SP) zien dat chalets, stacaravans en parken soms met crimineel geld worden aangekocht en verkocht. Ze zien dat gemeenten en provincies onvoldoende grip hebben op criminaliteit en de criminele geldstromen rondom recreatieparken. Ze vragen de regering om landelijk beleid te ontwikkelen waarmee gemeenten en provincies zo goed mogelijk in staat worden gesteld en gestimuleerd worden om Bibob-toetsen uit te voeren. Beide SP-Kamerleden vragen ook om de landelijke aanpak van criminaliteit op en rondom vakantieparken te versterken en te kijken of de aanpak in Gelderland in het zogenaamde Ariadneproject daarvoor als voorbeeld kan dienen.
PvdA: Registratie recreatieverblijven
Kamerlid Mutuer (PvdA) ziet dat er onvoldoende zicht is op criminele activiteiten op vakantieparken waaronder witwassen en uitbuiten van arbeidsmigranten. Ze vindt dat recreatieverblijven in het Kadaster moeten worden opgenomen, het verplicht laten registreren van een vastgoed-vog, het eigendom via notariële akte laten overgaan en een verbod opleggen om deze verblijven met cash geld te verhandelen. Ze wil dat de regering in overleg met de RIEC's een actieplan opstelt en bovenstaande oplossingen mee te nemen.