Geplaatst op: 13-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden

Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden
Vlnr Micky Adriaansens, Guido Verschoor en Hiske Faber bij Brasserie de Poort in Leiden. Foto: Gastvrij Nederland.

Op uitnodiging van brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op maandagmiddag 12 september een werkbezoek gebracht aan een aantal bedrijven uit de gastvrijheidssector. Centraal stonden de thema’s duurzaamheid en human capital, maar is ook gesproken over het herstel na corona en de consequenties van de oorlog in Oekraïne. 
 

Rondvaart door Leiden met Rederij Groenen en bezoek Brasserie de Poort 

Na ontvangst door voorzitter Kees van Wijk bij Naturalis Biodiversity Center startte het bezoek met een fietstocht door Leiden onder leiding van Martijn Bulthuis, directeur van Leiden&Partners, die de minister alles kon vertellen over Leiden als 4e congresstad van Nederland en het lopende themajaar Leiden, European City of Science 2023. 

Duurzaam ondernemen en human capital

De daaropvolgende rondvaart door de grachten van Leiden stond in het teken van het opwekken van duurzame energie door windwokkels en de uitdagingen op het aantrekken en zelf opleiden van personeel. Ondernemer Paul Groenen van Rederij Rembrandt heeft inmiddels een deel van zijn vloot volledig elektrisch gemaakt. Hoewel er vele financiële regelingen beschikbaar zijn om ondernemers te helpen met verduurzamen, legde Paul Groenen de minister uit dat het nog niet altijd zo makkelijk is hiervan gebruik te kunnen maken.

Daarna heeft de boot aangelegd bij Brasserie de Poort, één van de laatste stadspoorten van Leiden. Eigenaar Guido Verschoor leidde de minister rond door het historische gebouw, met het eerste plasticvrije terras van Leiden. In aanwezigheid van Hiske Faber van Gemiva (begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) heeft Guido Verschoor vervolgens met de minister gesproken over de arbeidsmarkttekorten, die ook in de horeca spelen. Veel horecaondernemers zijn bezig met de vraag: hoe zorg ik dat ik nu, maar ook in de toekomst voldoende, goed opgeleide medewerkers voor mijn bedrijf kan vinden. 
 

Naturalis Biodiversity Center: museum, wetenschap, congressen en educatie

Na de rondvaart en het bezoek aan Brasserie de Poort verwelkomde Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur, het gezelschap. Naturalis vervult de rol van museum, educatieve instelling, wetenschappelijk instituut en is aanjager van internationale wetenschappelijke congressen. Zo’n 60% van de bezoekers aan de stad is zakelijk bezoek. Bij de verbouwing heeft Naturalis flink ingezet op verduurzaming, zo zijn er zonnepanelen, LED-panelen en heeft Naturalis een eigen warmtekoudeopslag in combinatie met stadswarmte. 
 

Wat heeft het bezoek opgeleverd?

Volgens de voorzitter Kees van Wijk heeft dit werkbezoek opgeleverd de minister hoe divers de sector is en vooral hoe diepgeworteld in de maatschappij. Tegelijkertijd wordt tijdens zo’n werkbezoek goed duidelijk met welke enorme uitdagingen de ondernemers worden geconfronteerd en dat samenwerking met die overheid nodig is om het structureel groei- en verdienvermogen van bedrijven veilig te stellen. 

Trefwoorden: Adriaansens, Gastvrij Nederland, duurzaamheid, human capital, ondernemen, museum, rondvaart, dmo

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...