Inclusie is niet incidenteel pleisters plakken
Studio Stoofpot werkt aan een gelijkwaardige wereld
Inclusiebureau Studio Stoofpot (www.studiostoofpot.nl) is het bedrijf van Randy van Boxtel (hij/hem), oud-student van Breda University of Applied Sciences. Hij volgde de studie Leisure Management en bracht zijn eerste werkende jaren door in de muziekindustrie: bij poppodium Dynamo in Eindhoven en als zelfstandig organisator van evenementen. En hoewel het sociaal rechtvaardige aspect in dat werk al enigszins centraal stond, was hij van mening dat nog veel meer kon en moest gebeuren op dit gebied. Daarom runt hij nu Studio Stoofpot samen met zijn partner Lisa Jansen (zij/haar). Bij het bureau hoort een sprekersbureau met een divers palet aan sprekers en trainers.
Lisa Jansen is trainer, schrijver, podcastmaker en medeoprichter van Studio Stoofpot.
Training en traject
"Studio Stoofpot is er voor welwillende organisaties die inclusiever te werk willen gaan. Wij helpen ze uitpluizen wat hun precieze behoefte is en geven vervolgens handvatten om meer inclusie, toegankelijkheid en gelijkwaardigheid te realiseren binnen de organisatie”, aldus Randy. Zo biedt Studio Stoofpot lezingen, workshops en trainingen aan, maar ook adviestrajecten. "Je kunt die kortere samenwerkingen zien als een goed middel om zaadjes te planten en de bewustwording binnen de organisatie te vergroten. Maar wil je het echt grondig aanpakken, dan kun je het beste een traject aangaan. Inclusie is echt een werkwoord. Je bereikt het helaas niet met het incidenteel plakken van pleisters. Maar zo’n eenmalig evenement kan wel het strategische startsignaal zijn voor een diepgaander traject.”
Inclusieve organisatie
Randy en Lisa hebben er bewust voor gekozen om samen te werken met een diverse groep sprekers en trainers. "We kunnen en willen met z’n tweeën simpelweg niet alle perspectieven en kennis bieden die nodig zijn om alle verschillende vormen van onrecht en marginalisatie te ondervangen. Vandaar dat we werken met mensen die geleefde ervaring ondersteunen met theoretische kennis”, vertelt hij. "Zo vullen we niet voor mensen in wat hun behoefte is, maar zorgen we dat zij zelf aan het woord zijn. We willen bijvoorbeeld niet dat mensen geld verdienen door te spreken over vormen van uitsluiting die hen niet rechtstreeks aangaan. We vinden het heel belangrijk dat onze organisatie zelf ook inclusief te werk gaat. Dit is één van de manieren waarop we dat doen.”
We vullen niet voor mensen in wat hun behoefte is, maar zorgen dat zij zelf aan het woord zijn.
Positieve verandering
De positieve impact die Studio Stoofpot heeft op de werk- en leeromgeving van hun opdrachtgevers, ontvouwt zich vaak over een wat langere periode. "Vaak komen we binnen in organisaties waarbij nog veel zaadjes moeten worden geplant. We zetten dan als het ware de inclusievoelsprieten aan bij iedereen. Vervolgens kan de organisatie aan de slag met de opgedane informatie, al dan niet onder onze begeleiding. Dan worden er bijvoorbeeld nieuwe richtlijnen geïntroduceerd om bijeenkomsten inclusiever te laten verlopen, wordt de communicatie rond toegankelijkheid verbeterd en wordt beleid vernieuwd om het inclusiever te maken.”