Geplaatst op: 27-10-2022
Auteur: Marcia van Beek
HandicapNL
Publicatie: Uncover 6

Onbeperkt feesten, exclusief voor iedereen

Hoe HandicapNL met studenten en partners zorgdraagt dat mensen met een beperking naar een muziekfestival kunnen

Onbeperkt feesten, exclusief voor iedereen

In bijna geen enkel land op de wereld vinden zoveel festivals plaats als in Nederland. Maar hoeveel we er ook hebben, voor iemand met een handicap zijn ze bijna allemaal ontoegankelijk. Van de 20 miljoen verkochte festivaltickets in 2019, waren er maar 50 voor mensen met een handicap. Terwijl, iedereen heeft toch recht op een feestje?

Marcia van Beek is binnen HandicapNL verantwoordelijk voor de programma’s Buddies en Onbeperkt Feest. Dionne Dijkman is projectmanager van Onbeperkt Feest.

Genieten van muziek, dansen, kletsen met vrienden, een drankje en lekker eten erbij. Het is genieten op een festival. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Hoe vaak zie jij iemand met een handicap op een festivalterrein? Precies. Dat is eerder uitzondering dan regel. Maar liefst 1 miljoen mensen met een handicap willen wel naar een festival, maar kunnen niet. Daarom lanceerde HandicapNL in 2019 het programma ‘Onbeperkt Feest’. Onbeperkt Feest heeft als doel om alle festivals in Nederland volledig toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Proeftuin

Festivals en evenementen zijn op vele manieren een soort mini-maatschappijen. In slechts een aantal dagen worden complete steden opgebouwd en weer afgebroken. En net zoals in steden brengt dat uitdagingen met zich mee op het gebied van duurzaamheid en sociale inclusie. Door hun tijdelijkheid kunnen evenementen dienen als een proeftuin. Ze kunnen ons helpen om onze huidige manier van leven opnieuw te bekijken en te transformeren naar een duurzamer en socialer alternatief.

Evenementen dienen als proeftuin en helpen ons de huidige manier van leven opnieuw te bekijken en te transformeren naar een duurzamer en socialer alternatief.

Samen stappen zetten

Waar de meeste festivals al aardig scoren op het gebied van onder meer afval scheiden, veganistisch eten, groene stroom en slim watergebruik, is inclusiviteit, namelijk dat iedereen volwaardig mee mag doen, vaak nog niet aan de beurt geweest. Het is begrijpelijk dat de organisatie van een festival door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om inclusie. Er zijn ook zoveel dingen om rekening mee te houden. Daarom gaat HandicapNL uit van een aanpak waarbij de festivalorganisator bij de hand wordt genomen. Samen worden de juiste stappen gezet om het festival toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel.

Meer dan een invalidetoilet

Een toegankelijk festival vraagt om aanpassingen. Met een invalidetoilet en wat oprijplaten is men er nog niet. Nodig zijn onder meer rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair en een goede overnachtingsplek. Maar ook toegankelijke informatie is essentieel. HandicapNL ontzorgt de festivalorganisatoren van A tot Z en regelt alle faciliteiten.

Daarnaast voert de organisatie een lobby om de sector te wijzen op het belang van inclusie en de grote rol die zij daarin kunnen spelen. Daarvoor is HandicapNL onder meer een intensieve samenwerking aangegaan met Green Events, het kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie. Hiermee worden in een keer veel festivalorganisatoren bereikt. Ook tuigde HandicapNL een manifest op. Dat werd begin 2020 aangeboden aan de toenmalige Minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, waarna direct Kamervragen werden gesteld.

Van Zwarte Cross tot Concert at Sea

Dankzij donateurs was HandicapNL in 2019 in staat om de Zwarte Cross toegankelijk te maken. Deze pilot maakte behoorlijk wat los in de festivalwereld. Daarom werd in 2021 het concept verder uitgerold tijdens het toegankelijk maken van de Dutch Grand Prix. In Zandvoort bouwde het festival samen met HandicapNL een pop-up zorghotel voor zo’n honderd gasten per nacht en maakte men het terrein toegankelijk. In totaal werden bijna zeshonderd racefans met een handicap ontvangen. Dit jaar heeft HandicapNL opnieuw de handen ineengeslagen met de Dutch Grand Prix voor de volgende stappen. Bovendien willen ook een hoop nieuwe festivals zich aansluiten bij de missie, waaronder Concert at Sea en het Amsterdamse Straf_Werk. Samen met deze festivals zorgt HandicapNL voor de juiste faciliteiten en accommodaties, zodat iedereen van deze festivals kan genieten.

Het Buddies programma schept duurzame, gelijkwaardige vriendschappen tussen jongeren met en zonder een beperking.

Buddies schept vriendschappen

Vrijwilligers zijn van essentieel belang voor het slagen van de Onbeperkt feest missie. Ze vervullen een belangrijke rol bij het op weg helpen van de gasten met een beperking. Ook vrijwilligers van het programma Buddies van HandicapNL helpen mee op de festivals. Buddies en Onbeperkt Feest hebben veel met elkaar gemeen. Beide programma’s zijn in staat om twee groepen mensen met elkaar te verbinden, met en zonder beperking. En dat werkt, want hoe zichtbaarder mensen met een handicap worden en hoe vaker mensen zonder beperking in contact komen met hen, hoe kleiner de afstand wordt.

Buddies is in het leven geroepen om eenzaamheid tegen te gaan. Het programma streeft naar een wereld waarin iedereen gelijk is, waar niemand wordt buitengesloten en waar het heel normaal is om vrienden te zijn met iemand die net even anders is. Binnen het programma schept HandicapNL duurzame, gelijkwaardige vriendschappen tussen jongeren met en zonder een beperking. Die worden zorgvuldig gematcht, door goed te kijken naar hun interesses en persoonlijkheden.

Samen evenementen organiseren

Ook biedt Buddies samen met partners projecten aan waarbij jongeren met een beperking kunnen bijdragen aan een inclusievere en mooiere maatschappij. Dat gebeurt door het organiseren van kleine evenementen, bijvoorbeeld een voetbaltoernooi, door jongeren met en jongeren zonder een beperking. Als student kan het een unieke belevenis zijn om hieraan mee te werken. Je komt in aanraking met bedrijven en je leert met een kleine begroting een grote impact te realiseren. Jaarlijks biedt Buddies honderden nieuwe vriendschappen aan verspreid door het hele land. Buddies heeft zowel een programma voor jongeren met een lichamelijke beperking als een programma voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Buddies voor studenten

Buddies werkt veel met studenten. Door stage te lopen als peer-buddy, worden studenten voor minimaal één schooljaar gekoppeld aan een leeftijdsgenoot met een licht verstandelijke beperking, met als doel om een oprechte vriendschap te laten ontstaan. Studenten bieden met hun stage op deze manier een belangrijke sociale en maatschappelijke bijdrage. Studenten met organisatorische talenten kunnen daarnaast Clubmanager worden van Buddies. Dan zorgen zij voor het reilen en zeilen van een club van vijftien koppels en krijgen taken zoals het voeren van intakegesprekken, het maken en begeleiden van koppels en het begeleiden van intervisie- en groepsbijeenkomsten. Een mooie uitdaging om hun managementvaardigheden verder te ontwikkelen.

De PowerChief is de spin in het web van een eigen club van maximaal tien leden.

The PowerClub

Als aanvulling op het vriendschapsprogramma organiseert Buddies sinds kort ook een digitaal buurthuis: The PowerClub. Ook hier kunnen studenten hun skills als stagiair in de praktijk brengen. Namelijk als PowerChief, de spin in het web van een eigen club van maximaal tien leden. Gemiddeld een keer in de twee weken organiseren de chiefs een activiteit gebaseerd op hun eigen passie. Deze activiteiten vinden plaats via Teams, gewoon vanuit de eigen woonkamer. De PowerChiefs zorgen ervoor dat iedereen binnen de club zich op zijn of haar gemak voelt en ondersteunt de clubleden bij hun digitale deelname. Daarnaast bedenken de chiefs een leuk programma en bereiden het voor. The PowerClub heeft hoge ambities en is van plan om de komende tijd flink uit te breiden.

Doorgaan tot iedereen mee kan doen

Tot op de dag van vandaag is het niet vanzelfsprekend dat mensen met een handicap volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Een goede baan, lekker sporten, op stap gaan met je vrienden of de liefde vinden is niet eenvoudig. Eén van de barrières waar ze tegenaan lopen is de ontoegankelijkheid van publieke ruimtes en evenementen. HandicapNL vindt dat dit opgelost moet worden en maakt zich hard voor een toegankelijk Nederland. Toegankelijke festivals zijn daar een belangrijk onderdeel van. HandicapNL stopt niet tot iedereen in Nederland met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden.

Studenten die geïnteresseerd zijn in een stage als PowerChief en/of leuke ideeën hebben voor een nieuwe Club, kunnen een e-mail sturen naar powerclub@handicap.nl. Studenten die vragen hebben en/of zich willen aanmelden voor het vriendschapsprogramma van Buddies of een stage op een festival, kunnen zich aanmelden via Buddies@handicap.nl.

Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.
Trefwoorden: evenementen, toegankelijkheid, inclusiviteit, inclusieve recreatie, inclusieve leisure, toegankelijke recreatie, toegankelijke leisure

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/01/25
Exclusief voor leden
Koerswijziging Trade Mart leidt tot nieuwe beurzen
Trade Mart Utrecht, onderdeel van Koninklijke Jaarbeurs, kiest een nieuwe koers. Dat zorgt voor in ieder geval twee nieuwe beurzen voor de segmenten Jewels & Luxury en Kitchen & Design.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.