BOA’s in buitengebied uitgerust met AED’s voor reanimatie
In Nederland worden per week 300 personen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Uit onderzoek blijkt dat reanimatie binnen zes minuten het meest kansrijk is. De Automatische Externe Defibrillator (AED) is hierbij een hulpmiddel dat in steeds meer publieke ruimtes en in bedrijven een plek krijgt. De AED is ook steeds breder beschikbaar in het Utrechtse buitengebied.
Alle four-Wheel Drive (4WD) voertuigen van de RUD Utrecht hebben vanaf nu een AED aan boord. 'Dit kan helpen om levens te redden in het buitengebied. Doordat de meldkamer van de politie exact weet waar de boa’s zich bevinden, kunnen de boa’s door de meldkamer worden ingezet als daar aanleiding voor is. In de portofoon zit namelijk GPS', legt Helga Braamskamp, hoofd Bedrijfs Hulpverlening (BHV) van provincie Utrecht uit. 'De groene boa’s kunnen met hun 4WD’s plekken bereiken waar politievoertuigen (en ambulances) niet kunnen komen, nog afgezien van hun plaatselijke bekendheid in bosgebieden en de vele gesloten slagbomen. De kans op een succesvolle reanimatie wordt hiermee vergroot.'
Eerder zijn al drie voertuigen uitgerust met AED’s en de boa’s konden daardoor al bij reanimaties noodhulp bieden. Nu hebben alle vier four-Wheel Drive (4WD) voertuigen van de RUD Utrecht een AED aan boord. Hiermee kan de provincie niet alleen toezicht houden op de natuur, maar ook noodhulp bieden op plaatsen die minder goed toegankelijk zijn voor de reguliere hulpverleners, met gewone auto’s. Pluspunt is daarnaast dat de AED makkelijk is in het gebruik en goed geschikt om hulp te bieden in noodsituaties, met name als de medische zorg nog niet is gearriveerd.