Geplaatst op: 18-10-2022
Auteur: Marc Gerlings

Eerste Culinaire Wadden Weken van start

Eerste Culinaire Wadden Weken van start
Feestelijke opening van eerste Culinaire Wadden Weken. Foto: Visit Wadden.
De eerste editie van de Culinaire Wadden Weken zijn begonnen en die duren tot en met 27 november. Tijdens deze weken zet het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ samen met lokale producenten en chef-koks uit het Waddengebied de smaak van de Wadden op de kaart. 

De Culinaire Wadden Weken zijn op 17 oktober officieel geopend vanaf het biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum. Vanaf daar begint de nieuwe fruitteeltroute die Wethouder Pier Prins van Gemeente Eemsdelta officieel opende. Dit wordt ondersteund door dmo Visit Wadden.

Feestelijke opening fruitteeltroute in de voormalige Fivelboezem

Iedereen kent vis- en schelpdieren als waddenvoedsel. Maar ook akkervruchten en fruitteelt zorgen voor een aantrekkelijk aanbod in de keuken van het waddengebied. De vruchtbare zeeklei biedt een goede bodem voor het verbouwen van onder andere appels, peren, pruimen en bessen. Daarom is de nieuwe fruitteeltroute bij uitstek de plek om de Culinaire Wadden Weken te openen. Op de route zijn diverse lokale fruittelers te vinden en boomgaarden met verschillende oude fruitrassen. Naast deze route is er ook een thematische inspiratiekaart gemaakt waarop al deze plekken te vinden zijn. 

Lokale producenten en chef-koks 

Lokale producenten en chef-koks uit het gebied werken de komende weken samen om de unieke smaakbeleving van het Wad te creëren. Dat is niet alleen goed voor de ondernemers en de regio maar ook voor het klimaat. Door te werken met lokale producten blijft onze ecologische foodprint laag. Lokaal en duurzaam: dát zijn de kernwaarden van de Culinaire Wadden Weken.
Ruim 50 ondernemers uit het waddengebied doen mee aan de Culinaire Wadden Weken. Allemaal zetten ze op hun eigen manier de waddenproducten op de kaart. Velen deden dit altijd al maar doen dit nu met een extra doel: gasten opnieuw kennis laten maken met de lekkerste waddenproducten.

Wat kan de bezoeker doen?

Tijdens de Culinaire Wadden Weken is er overal in het waddengebied wel iets bijzonders te doen en vooral te proeven. Op de eilanden, op en rondom de Waddenzee aan de Noord-Hollandse, Friese en Groningse waddenkust heten ondernemers iedereen welkom die wil proeven van de bekende maar ook nog onbekende Waddengastronomie. Bezoek de fijnste restaurants, kom naar een mosselavond in Lauwersoog, fiets langs de Bildtse smaakroete of ga mee met een proefroute op Ameland. 

Op www.culinairewaddenweken.nl is te vinden wat en waar er van alles te doen en vooral te proeven is. 
De Culinaire Wadden Weken duren tot en met 27 november. 
Trefwoorden: gastronomie, culinair, regio, Wadden, Groningen, beleving

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...