Geplaatst op: 21-10-2022
Auteur: Peter Bekkering & Ton Vermeulen
NRIT
Publicatie: R&T 2022-5

Recreatie Vakbeurs: landelijke vakbeurs met regionale sfeer

Jeffry Plaggenmarsch zet alle hallen in voor de Recreatie Vakbeurs 2022

Recreatie Vakbeurs: landelijke vakbeurs met regionale sfeer

Een landelijke vakbeurs met een regionale sfeer. Dat is de uitstraling die Jeffry Plaggenmarsch, sinds augustus 2021 Head of Cluster van Easyfairs, wil op de Recreatie Vakbeurs. Op 15, 16 en 17 november vindt de twintigste editie plaats in Evenementenhal Hardenberg. Met naar verwachting een kleine 300 exposanten, verdeeld over 8 hallen, en 6000 bezoekers.

Als Hardenberger heeft Plaggenmarsch daarbij ook nog een persoonlijke missie: "Ik wil dat mensen in Hardenberg weer trots worden op deze evenementenhal. Nu weten ze amper dat we bijna elke week wel een consumenten- of vakbeurs organiseren. En dat geldt ook voor de Recreatie Vakbeurs. Hardenbergers hadden niet door dat in november 250 tot 300 exposanten in de Evenementenhal stonden voor de hele recreatiesector. Dit jaar gaan we de buitenkant zichtbaar maken met grote LED-schermen en meer in de media communiceren dat de hele Nederlandse recreatiesector naar Hardenberg komt om de laatste ontwikkelingen in de markt te zien. Op die manier willen we ook Hardenberg en de regio meer op de kaart zetten. Daarnaast hebben we als doel dat iedereen in de regio minstens een keer per jaar naar de Evenementenhal komt. Dat kan bijvoorbeeld een dansfeest voor de jeugd zijn of een woonbeurs voor de wat oudere generatie.”

Easyfairs

Easyfairs is een Belgische organisatie die naast de Benelux ook actief is in Scandinavië, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje. Dat internationale karakter heeft voordelen zegt Plaggenmarsch: "De kennis uit al die landen neem je ook mee naar andere vakbeurzen waarbij je kijkt waar je van elkaar kunt leren. Dat is heel inspirerend.” Evenementenhal Hardenberg onderscheidt zich van andere locaties binnen Easyfairs aldus Plaggenmarsch: "We zijn erg laagdrempelig, toegankelijk en goed bereikbaar. Daarnaast zijn we een van de weinige beurslocaties waar je gratis kunt parkeren. Bovendien is ook de toegang gratis, omdat je op uitnodiging van de exposanten komt. Al met al is het een landelijke vakbeurs met een regionale sfeer.” Voor de Recreatie Vakbeurs heeft Plaggenmarsch een duidelijke stip op de horizon. "Een groot deel van Nederland weet jaarlijks de weg naar Hardenberg al te vinden. Zuidwest-Nederland blijft echter nog achter. De komende jaren willen we daarom nog meer vraag en aanbod uit dat deel van Nederland naar Hardenberg krijgen. En misschien ook uit België.”

Relevant voor elke recreatiefunctie en elk recreatieniveau

De kracht van de Recreatie Vakbeurs is volgens Plaggenmarsch dat het evenement alle functies en alle niveaus binnen een recreatiebedrijf bedient: "De beurs is interessant voor de ondernemer zelf, maar ook bijvoorbeeld voor de technische dienst of de marketingafdeling. Iedereen heeft er wat aan.” Plaggenmarsch gelooft in het bestaansrecht van een fysieke beurs, ook in een tijd dat alles op internet is te vinden. "Ten eerste is het een sector met mensen die elkaar goed kennen en herkennen en elkaar graag willen ontmoeten. Daarnaast willen veel mensen bepaalde producten zoals een speeltoestel toch het liefst echt voelen en een interieur echt zien. Voor hen willen we een inspirerende showroom zijn.”

Veel mensen willen bepaalde producten zoals een speeltoestel toch het liefst echt voelen en een interieur echt zien.

Kennisprogramma

De Recreatie Vakbeurs steekt traditioneel veel energie in een kennisprogramma. Plaggenmarsch legt uit waarom: "Natuurlijk is een goed exposantenaanbod voor ons essentieel. Maar daarnaast wil je als bezoeker ook vermaakt en geïnspireerd worden door een waardevol kennisprogramma. Uitgangspunt daarbij is dat de kennis relevant is, geschikt voor meerdere doelgroepen en dat de kennis ook moet prikkelen. Eigenlijk willen we de beleving van een camping of een goed vakantiepark naar onze beurs brengen. En dat betekent naast een goed verblijf ook goed entertainment en goede horeca.”

Toekomst ligt buiten

Plaggenmarsch heeft nog voldoende ambities voor de komende jaren met de Recreatie Vakbeurs. "Ik zou graag het kennisprogramma – samen met NRIT – nog verder willen uitbreiden en toespitsen op bepaalde segmenten. Ook kan ik me specifieke netwerkmomenten voorstellen, bijvoorbeeld voor jonge ondernemers.” Plaggenmarsch voorziet zelfs dat de Recreatie Vakbeurs binnen een paar jaren uit de Evenementenhal groeit en naar buiten moet uitwijken. "Zo’n buitensegment is overigens niet zo gek als je bedenkt dat de recreatiewereld zich voor 90 procent buiten afspeelt.” Lachend: "Zo’n buitenonderdeel is in november vanzelfsprekend wel een uitdaging maar die gaan we niet uit de weg.” Een andere ambitie van Plaggenmarsch is dat de Recreatie Vakbeurs uitgroeit tot een soort merk, waaronder andere zaken komen te hangen. "Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat we onder de vlag van de Recreatie Vakbeurs een specifiek recreatiethema een andere keer op een andere plek onder de aandacht gaan brengen. Misschien in samenwerking met een branchevereniging, mediapartij of exposanten.”

Zo’n buitensegment is overigens niet zo gek als je bedenkt dat de recreatiewereld zich voor 90 procent buiten afspeelt.

Over vijf jaar?

Plaggenmarsch hoopt dat over vijf jaar de Recreatie Vakbeurs niet alleen nog groter is, maar dat er tegen die tijd ook safaritenten en chalets op het buitenterrein staan. "Daarnaast hoop ik dat we het onderdeel ‘spelen en bewegen’ hebben kunnen uitbouwen tot twee volle hallen. Ook voorzie ik dat er dan meerdere kennistheaters zijn waar we samen met exposanten best practices laten zien. Tenslotte verwacht ik dat we met het merk ook zichtbaarder zijn over vijf jaar in Zuidwest-Nederland en Vlaanderen.”

Link: https://www.recreatie-vakbeurs.nl
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, horeca, beurzen, congressen

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Veel Italiaanse restaurants in Nederland
Nederland telt minder Italiaanse, Griekse en Turkse restaurants dan vijf jaar geleden. Het aantal Spaanse en Portugese restaurants is juist toegenomen. Van de Zuid-Europese keuken is de Italiaanse veruit het populairst. Opvallend is de opmars van de fast casual concepten.
02/09/24
Exclusief voor leden
Gasten ergeren zich aan Engelssprekend hotelpersoneel
Nederlandse hotels nemen, mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, steeds vaker buitenlands personeel aan dat Engels met de gasten spreekt. Onderzoek wijst uit dat niet alle gasten dat fijn vinden.
02/09/24
Omzet horeca groeit in tweede kwartaal maar niet in de verblijfsrecreatie
De omzet in de horeca groeide in het tweede kwartaal van 2024 met 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. De omzetgroei was sterker bij eet- en drinkgelegenheden dan in de logiesverstrekking. Bij campings en vakantieparken daalde de omzet

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...