Geplaatst op: 21-10-2022
Auteur: Redactie
NRIT

Serious gamen voor duurzaam cultureel toerisme

Serious gamen voor duurzaam cultureel toerisme

Twee ontwerp onderzoekers van de Breda University of Applied Sciences presenteren op de Dutch Design Week een serious game die wordt ingezet bij de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme.  De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is het grootste ‘ontwerp evenement’ van Noord-Europa. DDW concentreert zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. 

Tijdens DDW presenteert het Network Applied Design Research (NADR) onderzoek van circa 25 hoger onderwijs instellingen in een expositie in het Klokgebouw. Deze expositie wordt op 24 oktober formeel geopend tijdens een netwerk event. Jessika Weber Sabil en Bert Smit, twee ontwerp onderzoekers van Breda University of Applied Sciences (BUas), presenteren daar een serious game die ingezet wordt bij de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme.

Met serious game van perspectief wisselen

In deze game krijgen spelers een rol toegewezen die niet hun eigen rol is in de echte wereld. In die rol (bijvoorbeeld inwoner, toerist, ondernemer, milieuactivist, beleidsmedewerker) moeten ze opkomen voor hun belangen en doelstellingen door interventies te bedenken of door de interventie van iemand anders te ondersteunen. Door dit spel worden ze gedwongen van perspectief te veranderen. Zo leert bijvoorbeeld een beleidsmedewerker te kijken vanuit het perspectief van een inwoner naar een bepaald onderwerp en een horeca ondernemer vanuit het perspectief van een erfgoed specialist (en vice versa). Op deze manier komen ze tot discussies, onderhandelingen en uiteindelijk samenwerkingen en compromissen. Deze serious game is het afgelopen jaar onder andere ingezet in Rotterdam, Split (Kroatië) en Huesca (Spanje) en is ontwikkeld als onderdeel van het Europese project SmartCulTour.


Praktijkgericht onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken

Deze vorm van praktijkgericht onderzoek wordt steeds belangrijker in Nederland. Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, pleit sinds zijn aanstelling voor meer samenwerking van hogescholen onderling en samenwerking tussen HBO’s, MBO’s  en praktijkpartners op het gebied van praktijkgericht onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken; waar deze ‘serious game’ maar ook de expositie zelf en het bijbehorende magazine duidelijke voorbeelden van zijn. 

Voor meer informatie over deze game of andere voorbeelden van praktijkgericht ontwerp onderzoek ga dan op de DDW (22 t/m 30 oktober) naar het Klokgebouw of bekijk vanaf 22 oktober het online magazine. 

Link: https://www.nadr.nl/portfolio_page/22-30-oktober-nadrgoci-ddw2022/
Trefwoorden: cultuur, toerisme, cultureel toerisme, onderzoek, serious game

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.