Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-11-2022
Publicatie: UNCOVER06

Leren van de geschiedenis  

Jongeren kijken bij de Anne Frank Stichting vanuit maatschappelijke kwesties naar de toekomst

Leren van de geschiedenis  

In samenwerking met Otto Frank is in 1957 de Anne Frank Stichting opgericht. Otto Frank vond het erg belangrijk dat jongeren zich inzetten voor de maatschappij en met een terugwerkende kracht kijken naar de toekomst. Otto: "Helpen, werken aan vrede, tolerantie en begrip. Dat is het belangrijkste wat we moeten doen.” (Frank, 1960)  Vanuit deze gedachte is de Anne Frank Stichting met het jongerenteam gestart. Het jongerenteam is een groep van jongeren die erg betrokken zijn bij de huidige maatschappij en met elkaar aan de slag willen om de wereld een mooiere plek te maken door over onderwerpen als discriminatie en vooroordelen te leren en deze bespreekbaar te maken. 

Sophie Hovens is student Cultural Venue Management bij Academy of Leisure en loopt stage bij de Anne Frank Stichting. Daar is ze verantwoordelijk geweest voor het organiseren van de Jongerenteam activiteiten.

Het jongerenteam

Elk jaar wordt er door de Anne Frank Stichting een nieuw jongerenteam gevormd dat zich bezig gaat houden met maatschappelijke kwesties. De jongeren nemen een jaar lang actief deel aan meerdere bijeenkomsten waar, aan de hand van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en in het specifiek Anne Frank, in gesprek gegaan wordt over onderwerpen zoals identiteit, vooroordelen en discriminatie. Er wordt een link gelegd tussen de gebeurtenissen van vroeger en van nu. Wat zien we terug van deze onderwerpen in onze huidige maatschappij en wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst? Met deze vraag gaat het jongerenteam aan de slag tijdens een meerdaagse bijeenkomst.

Tijdens deze bijeenkomst worden er verschillende activiteiten organiseert zoals een wandeling langs oorlogsmonumenten, een bezoek aan het Anne Frank huis en een gesprek met een oorlogsoverlevende. Ook staat het gesprek met elkaar aangaan centraal, leren van elkaar en kritisch durven zijn. Wat moet er volgens jou bespreekbaar gemaakt worden? Vanuit de beantwoording van deze vraag gaan alle leden in groepen een project opzetten om het gekozen onderwerp aan het licht te brengen bij een groter publiek. Zo heeft een van de deelnemers vorig jaar een online tijdschrift gemaakt en deze via stickers met QR-codes door het hele land verspreid. 

Aan het einde van de meerdaagse bijeenkomst is het de bedoeling dat er een actieplan ligt om vervolgens tot een eindproduct te komen. Hiermee gaan ze de rest van de tijd aan de slag. Aan het einde van het jaarrijgen de groepen de kans om hun project te presenteren. Een van de deelnemers is vanuit Syrië gevlucht naar Nederland. Hij heeft zich een lange tijd erg eenzaam gevoeld. Vanuit dit gevoel heeft hij zijn actieplan gemaakt, met als doel mensen verbinden. Hij heeft het platform ‘DeStereotyped’ opgericht, waarbij hij mensen over de hele wereld inspirerende verhalen laat delen en hiermee mensen in contact brengt met elkaar. Later in 2022 heeft hij hiermee een Young Amsterdam Award gewonnen.

Toekomst

Op dit moment is de Anne Frank Stichting druk bezig met een nieuwe insteek omtrent het jongerenteam. Hierbij wordt er extra aandacht besteed aan het koppelen van het jongerenteam aan het Youth Network, het internationale team van de Anne Frank Stichting. Om dit vorm te geven is het erg belangrijk om zoveel mogelijk feedback te verzamelen van alumni. In plaats van dit jaar aan de slag te gaan met een nieuw jongerenteam is ervoor gekozen om meer te focussen op het versterken van het netwerk. Dit wordt gedaan door vier meetings te organiseren waarvoor alle alumni van het jongerenteam worden uitgenodigd. Tijdens deze meetings worden er verschillende activiteiten georganiseerd en wordt er gebrainstormd met de alumni over de toekomst van het jongerenteam. Dit moet leiden tot een beter internationaal netwerk waarbij het helpen van mensen, werken aan vrede, tolerantie en begrip immer een prominente rol in blijven nemen.

Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH



    ||| Nieuws |||

    15/04/25
    Peter Gillis veroordeeld tot celstraf voor omvangrijke belastingfraude
    De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een Peter Gillis veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ook zijn ex-vrouw en dochter zijn veroordeeld en moeten een taakstraf uitvoeren. Hij is schuldig bevonden aan belastingfraude die onder zijn leiding gedurende ten minste vijf jaar plaatsvond.
    15/04/25
    Ahoy location of the year
    In Venray zijn de Live Entertainment Production Awards (LEPA) uitgereikt. Rotterdam Ahoy mocht de prestigieuze titel 'Location of the Year 2024’ in ontvangst nemen.
    15/04/25
    Exclusief voor leden
    Unseen verhuist naar NDSM
    Voor de editie van september 2025 verhuist kunstbeurs Unseen naar een nieuwe locatie: de NDSM Loods....
    14/04/25
    Hoofdkantoor Landal in Amsterdam geopend
    Door de fusie van Landal GreenParks en Roompot verhuist een groot deel van de kantoormedewerkers van Zwolle, Den Haag, Uithoorn en Goes naar Amsterdam. Zo´n 300 medewerkers werken vanuit één internationaal hoofdkantoor aan de Wibautstraat en vormen een internationale hub voor kantoren en parken.
    14/04/25
    Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen
    Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald.
    14/04/25
    Exclusief voor leden
    130 km per uur op drie snelwegen
    Vanaf vandaag mag er overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden op delen van drie Nederlandse...
    14/04/25
    Exclusief voor leden
    Center Parcs opent eerste Scandinavische resort in Denemarken
    Na dertien jaar van planning en voorbereiding opent Center Parcs op 20 juni 2025 haar allereerste vakantiepark in Scandinavië. et resort verwacht jaarlijks 450.000 overnachtingen en 25.000 dagbezoekers, wat een economische impuls zal geven aan de regio Nordals.
    11/04/25
    ANWB lobby tegen afschaffen accijnskorting
    De betaalbaarheid van autorijden staat onder druk. Steeds meer mensen hebben moeite de stijgende kosten voor hun autogebruik te betalen. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel naar vakantielocaties.

    ||| Agenda |||

    05/05/25 t/m 11-05-25
    05/05/25 t/m 11-05-25: The Greater Bay Area Leisure Tour
    Het Nederlandse J2Leisure organiseert samen met haar Chinese partner Glopen van 5 tot en met 11 mei ...
    20/05/25
    20/05/25 t/m 20-05-25: LDA Kennisdag: Innovatie in data
    Op dinsdag 20 mei staat, op de LDA Kennisdag 2025, alles in het teken van innovatie in data&nbs...
    26/05/25
    26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
    De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
    24/06/25
    24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
    Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
    25/06/25
    25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
    Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...