Geplaatst op: 09-11-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Pact van Loevestein groot succes

Pact van Loevestein groot succes

Het Pact van Loevestein krijgt een vervolg. Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband voor het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd 20 jaar geleden opgericht. Het pact is het belangrijkste regionale platform om de waterlinie te behouden en ontwikkelen. In 2023 gaan de partners hun samenwerking vernieuwen en afspraken voor de komende jaren maken. 

Het Pact van Loevestein heet zo, omdat 20 jaar geleden op Slot Loevestein overheden, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap afspraken om samen te werken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is de afgelopen jaren enorm opgeknapt. Niet alleen de forten zoals Fort Everdingen en Fort Altena zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Ook minder bekende waterlinie-elementen zijn opgeknapt, zoals de historische sluizen bij Fort Asperen en het Inundatiekanaal bij Tiel. 

Slimme combinaties zoeken

Passend bij de uitdagingen van deze tijd, zoeken de partners steeds meer naar slimme combinaties van erfgoed met andere opgaven als water, natuur, recreatie en toerisme. Binnenkort verschijnt er een boek met goede voorbeelden en komt er expertpool.

Trots op UNESCO Werelderfgoed

Tijdens de viering van de 20e pact verjaardag gaven bestuurders aan trots te zijn op de Werelderfgoedstatus en willen zich samen inzetten om de status te verzilveren. Dat betekent dat ze de status inzetten om bewoners bij hun omgeving te betrekken. Of om bezoekers te vertellen dat water zowel een vijand als een bondgenoot kan zijn. In 2023 vernieuwen de partners hun samenwerking en maken ze afspraken voor de komende jaren.

Wie werken samen in het pact?

Het Pact van Loevestein is een regionale samenwerking tussen meerdere provincies, gemeenten en andere organisaties. Deelnemers zijn: provincies Gelderland en Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer Rivierenland-West en Waterschap Rivierenland. Zij werken samen met gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden.

Trefwoorden: cultuur, natuur, dagrecreatie, historie, forten, waterlinie, beleid, samenwerking

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.