Amsterdam grijpt in op toerisme
Amsterdam gaat ingrijpen om volgend jaar de bezoekersstroom te verleggen en de overlast te beperken. De gemeente ziet het toerisme razendsnel herstellen en verwacht dat het in 2023 de vastgestelde grenswaarden overschrijden. Zo komt er een blowverbod in delen van de stad, worden kroegentochten en vrijgezellenfeesten aangepakt, worden de sluitingstijden van de horeca aangepast en gaat de stad scenario’s uitwerken voor het beperken van zee- en riviercruises. Doel van de maatregelen is dat toerisme bijdraagt aan de stad in plaats van daar afbreuk aan te doen.
Amsterdam wil graag de vrije en open stad blijven maar stelt wel duidelijke grenzen. "Een stad die haar musea, toonaangevende podia, de grachtengordel en het nachtleven graag deelt met bezoekers uit de hele wereld. Helaas zijn er ook ondernemers die aan de haal gaan met de Amsterdamse vrijheid. Met als gevolg dat sommige bezoekers de indruk krijgen dat hier ‘alles kan en mag’. Het levert een soort toerisme en een specifiek aanbod op, dat het bestuur liever niet in de stad ziet”, schrijft het stadsbestuur.
Grenswaarden overschreden
De maatregelen vinden hun kader in de in juni 2021 vastgestelde verordening ‘Toerisme in Balans Amsterdam’. Daarin staat dat moet worden ingegrepen als het aantal toeristenovernachtingen en dagbezoeken in de stad het maximum van 18 miljoen nadert. Uit prognoses van het bureau Onderzoek & Statistiek blijkt dat in 2023 Amsterdam boven die grens uitkomt.
Tien maatregelen
Amsterdam neemt daarom maar liefst 10 maatregelen waarvan er drie onderzoek naar toekomstige maatregelen betreffen. Meest in het oog springende zijn de beperking van de openingstijden van horeca en raamprostitutie, het aanpakken van vrijgezellenfeesten en het ontvangen van kroegentochten. Volgend jaar komt er een actieve ontmoedigingscampange voor internationale bezoekers die ‘los willen gaan’ in Amsterdam, Ook gaat het stadsbestuur scenario’s onderzoeken om het aantal zee- en riviercruises te verminderen. Om de druk op het centrum te verlichten komen er nieuwe vrijetijdsvoorzieningen in andere wijken. Verder komt er onderzoek naar een uitbreiding van het rondleidingenverbod, een aanscherping van het beleid voor vakantieverhuur en b&b en onderzoek naar het effectief inzetten van de toeristenbelasting en een verbreding van de vermakelijkheidsretributie. Tot slot gaat het stadsbestuur een actieve lobby voeren op de luchtvaartbelasting en budgetvluchten.
Trefwoorden: beleid, toerisme, stedelijk toerisme, overlast, overtoerisme, maatregelen, noord-holland