Geplaatst op: 16-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

KIT open over koloniaal verleden met online tour

KIT open over koloniaal verleden met online tour
Jan Pieterszoon Coen. Foto: KIT.


Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) lanceert vandaag onder de naam ‘Getuige in Steen’, een online tour door het koloniale verleden van haar gebouw aan de Mauritskade in Amsterdam.

Het KIT-gebouw, een rijksmonument dat in 1926 werd geopend als zetel van het Koloniaal Instituut, is rijk gedecoreerd. In een virtuele rondgang langs veertien markante decoraties, bespreekt de online tour het koloniale verleden van het gebouw. De tour biedt ook eigentijds visueel commentaar van kunstenaar Brian Elstak, die in veertien tekeningen reageert op de decoraties die aan bod komen.


Door de tour online aan te bieden, wil het KIT zoveel mogelijk mensen in staat stellen om kennis te nemen van de koloniale geschiedenis van haar gebouw. De virtuele rondleiding laat bovendien ook delen van het gebouw zien, die doorgaans niet publiek toegankelijk zijn. Getuige in Steen is een gezamenlijke publicatie van het KIT en het Tropenmuseum, dat in het KIT-gebouw gevestigd is.


De decoraties die de revue passeren zijn onder meer portretten van Jan Pieterszoon Coen, de muurschildering 'Het Westen, Het Oosten, De Samenwerking', een collectie monsters van honderden tropische houtsoorten van de voormalige afdeling Handel, en het stenen beeldverhaal 'De Eerste Schipvaart' over de reis van koopman Cornelis de Houtman naar Java in 1595, die leidde tot de oprichting van de VOC in 1602.


Tour met kritiek

Bij elke decoratie bespreekt Getuige in Steen het verhaal dat de makers en hun opdrachtgevers, de stichters van het Koloniaal Instituut, graag wilden vertellen. De tour doet dat met een kritische blik. Het wijst op de pijnlijke aspecten van het Nederlandse kolonialisme die de decoraties verhullen. Koloniaal geweld en het onrecht dat de gekoloniseerde volkeren is aangedaan, worden onverhuld benoemd. De decoraties in de tour worden daarbij ook voorzien van eigentijds visueel commentaar door kunstenaar Brian Elstak die in veertien tekeningen zijn visie geeft op de koloniale symboliek van het gebouw.


"Het werk aan sociale inclusie en duurzaamheid dat wij als KIT en de inmiddels 1500 gebruikers van ons gebouw doen, staat ver af van het koloniale gedachtengoed dat wordt verbeeld in de decoraties in en rondom ons gebouw" zegt Mark Schneiders, CEO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). "Toch vind ik het belangrijk om stil te staan bij de oorsprong en betekenis van de verhalen die ons omringen. KIT ziet het als deel van haar missie om dit rijksmonument niet alleen goed te onderhouden, maar ook om het koloniale verleden dat in ons gebouw voortleeft te ontsluiten en gelegenheid te bieden voor andere verhalen dan de glorierijke nationale geschiedenis die de stichters van het Koloniaal Instituut wilden uitdragen."

 

Topics:Cultuur
Trefwoorden: KIT, koliniaal, tour, kritiek

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.