Horeca zoekt zijn weg in energie- en klimaatcrisis
Op de vakbeurs Horecava worden op de eerste dag de innovatie awards uitgereikt.
Daarbinnen is de Karel de Vos Award speciaal voor duurzame innovaties in het
leven geroepen. Deze keer leek die speciale award overbodig. Bijna alle
winnaars betrekken de energie- of klimaatcrisis in hun oplossingen. De overall
winnaar ook, het alternatief voor vlees Redefine Meat mocht de grote prijs op
het podium ontvangen bij de start van de Horecava 2023.
Overall winnaar: Redefine Meat
Redefine Runder bavette is een sappig, plantaardig stuk
vlees. Dit malse stuk vlees kan je grillen of bakken. Zowel veganisten als
vleesliefhebbers kunnen genieten van vlees, zonder concessies te doen aan smaak
of duurzaamheid. Redefine Meat besteedde meerdere jaren aan onderzoek naar
onder meer textuur en smaak van dit plantaardige alternatief. Een greep uit de
opmerkingen uit het juryrapport van de vakjury.
"Deze inzending laat zien dat je door middel van
omdenken ook mee kan gaan in de huidige ontwikkelingen op het gebied van
plant-based producten zonder op "hol” te slaan.
Het geeft je een andere beleving van vlees die het origineel
goed benaderd. Hetgeen ook in de tenaamstelling tot zijn recht komt.
Kwalitatief goed product dat goed valt. Zowel visueel als smaaktechnisch.
Men heeft hier jarenlang aan gewerkt waarbij men het gebruik
van nieuwe technologieën niet uit de weg is gegaan. Vanuit de markcijfers
blijkt dat 80 % van de vleesconsumptie zit in de zogenaamde ‘whole-cuts’. Het
assortiment en productie is dan ook hierop aangepast."
De innovatie awards zijn opgedeeld naar categorieën. Hierin zijn meerdere
innovaties te vinden die goed passen bij het bedrijfsleven in recreatie en
toerisme.
Categorie Food & Beverage
Onder deze categorie vallen producten met nieuwe smaken,
smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de
gast, bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer. Alle voedingsmiddelen
(in alle staten van verwerking; van vers tot kant-en-klaar) en dranken. Ook
food & beverage producten uit streek en regio vallen binnen deze categorie.
Redefine Meat heeft in deze categorie gewonnen met het
product 'Redefine Runder Bavette'. Deze winnaar werd uit de categoriewinnaars
gekozen tot overall winnaar van de Horecava Innovatio.n Award.
Redefine Meat gebruikt voor hun vleesproducten technologie,
in plaats van dieren. Zij noemen dit New-Meat™ omdat het dezelfde smaak,
textuur, mondgevoel en veelzijdigheid heeft als dierlijk vlees, maar dan 100%
plantaardig is. Zij ontwikkelen hun producten aan de hand van een
diepgaande studie naar de aspecten van vlees. Het vlees is gemaakt in
samenwerking met toonaangevende vleesexperts, slagers, en chef-koks in de
wereld om zo hun klanten de ultieme vleeservaring te bieden.
Categorie Equipment & Services
Onder deze categorie vallen producten of systemen die het werk voor ondernemers en medewerkers vergemakkelijken, verlichten, verminderen, bespoedigen of veraangenamen. Of technieken die zorgen voor betere kwaliteit van het horecaproduct, prestatie-verhogende apparatuur, technologie (bijvoorbeeld robots), installaties en gereedschappen. FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl heeft met haar infrarood frituur de award gewonnen in deze categorie.
De verhoogde gasprijzen zorgen ervoor dat vele cafetaria’s
willen switchen van energiebron van hun frituurpan. FrieteRia-BrasseRia /
infratuur.nl biedt hiervoor een oplossing namelijk een frituurpan die
wordt verwarmd met infraroodpanelen. Dit is een relatief goedkope en eenvoudige
energietransitie in cafetaria’s. FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl wil
bestaande bakwanden van frituurpannen ombouwen tot infraroodpanelen, zodat de
cafetaria’s van het gas af kunnen.
De jury: "Echt een oplossing voor één van de
grootste problemen van deze tijd: energiekosten. Daarnaast heeft het product
nog meer voordelen. Minder olie nodig, geen open vuur meer en makkelijk te
reinigen. De techniek kan ook in andere toepassingen ingezet worden. Echt
innovatie die vanuit Horeca zelf is ontstaan."
Categorie Concepts, Interior & Design
Onder deze categorie vallen producten, voor zowel interieur en exterieur, die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven, die voor gasten sfeer- en comfort-verhogend zijn, die voor beleving zorgen of die bijdragen aan hogere omzetten. Denk bijvoorbeeld aan meubilair & stoffering, verlichting, servies, bestek & glaswerk en decoraties. Sit & Heat en Satelliet hospitality furniture won met de Celsius terrasstoel.
Satelliet Meubelen lanceert, in samenwerking met Sit &
Heat, de Celsius terrasstoel met geïntrigeerd verwarmd systeem. Deze geeft
comfort én is energiebesparend. Buitenkachels op gas of elektriciteit
verbruiken veel energie. Met de Celsius buitenstoel is het gebruik van een terrasverwarmer
niet meer nodig. De energiebesparing is 95% in vergelijking met traditionele
verwarmingssystemen.
Categorie Digital, Apps & Social Media
Onder deze categorie vallen mobiele en digitale toepassingen voor gasten, consumenten en/of ondernemers binnen de horeca en foodservice industrie die de kwaliteit en beleving vergroten en/of het ondernemen makkelijker maken en/of het rendement verhogen. Lacoly is de winnaar in deze categorie met een oplossing voor whatsapp en instagram communicatie in de horeca en hotels.
De jury: "Het concept is simpel & snel
te begrijpen waardoor het breed inzetbaar is. Het draait op bestaande
technieken de iedereen gebruikt. Wie heeft er immers niet whatsapp op zijn
telefoon? Dat maakt de introductie van nieuwe apps overbodig. De presentatie
was een aangename verrassing. Jonge, frisse en enthousiaste ondernemer. Er is
goed nagedacht over de implementatie. Lacoly is (nog) geen groot bedrijf.
Het zijn kleine ondernemers met de potentie om veel hotels en andere
horecabedrijven te helpen. "
Duurzaamheid, Karel de Vos Award
De Clique Circulaire Bakken wint de Karel de Vos Award. Het is een
overkoepelende categorie voor duurzaamheid en er wordt één inzending beloond
met deze prijs, vernoemd naar de initiatiefnemer van de Horecava Innovation
Award. De Clique gebruikt het 'afval' uit de stad om de stad te voeden. Met
kleine inspanning van alle partijen verandert afval in waardevolle grondstoffen
en foodproducten.
Het systeem werkt als volgt. Lokale horeca en
cateringbedrijven ontvangen 20 liter plastic retourbakken van het type
mayonaise-emmer, om hun snij- en etensresten in te deponeren. Schoon,
afsluitbaar, zonder vieze geurtjes. Er wordt gecoacht op goed scheiden en
gedragsverandering. De gelabelde bakken worden opgehaald per vrachtfiets en in
de hub (loods) geleegd, geregistreerd, gereinigd en weer retour gestuurd.
Op de verzamelde koffiedrap groeien bij een plaatselijke
kweker oesterzwammen voor gebruik in de keuken. Hier worden onder meer
bitterballen van gemaakt. Uit sinaasappelschillen perst een kleine lokale
voedselproducent sinaasappelolie voor schoonmaakmiddelen of als smaakmaker in
bijvoorbeeld bier. De rest wordt gecomposteerd tot een rijke compost, waar weer
kruiden op mogen groeien. De ondernemer heeft tot 70% minder waste en een goed
verhaal naar zijn klanten.
"De cirkel is aardig rond" vindt de jury. "Een
unieke lokale samenwerking tussen horeca en kleinschalige voedselproducenten.
Nu nog alleen in Utrecht maar de Clique kijkt naar groter Den Haag. Elke keer
vanuit een locale hub rustig groeien, dat is de opzet. In al zijn eenvoud de
meest duurzame innovatie van 2023. Daarom: overtuigdend winnaar van de Karel de
Vos Duurzaamheid Award! "