Geplaatst op: 12-01-2023
Auteur: Marc Gerlings

Tewaterlating reddingsboot Terschelling immaterieel erfgoed

Tewaterlating reddingsboot Terschelling immaterieel erfgoed
Ook op Ameland wordt de tewaterlating van de reddingsboot voortgezet.


De tewaterlating van de roeireddingboot op het Waddeneiland Terschelling is opgenomen op de lijst Immaterieel Erfgoed Nederland. Een aantal keren per jaar wordt deze traditie met een door tien paarden getrokken boot gehouden.


Het gaat niet meer om daadwerkelijke inzet van de reddingboot maar om de karakteristieke tewaterlating. Die traditie, overgebleven uit het reddingswerk staat nu geregistreerd als immaterieel erfgoed. Bijzonder aan deze attractie voor het eiland dat het met de oudste varende reddingsboot is. Tien tot twaalf paarden trekken de reddingsboot Secretatis Schumacher over de duinen en de zee in. Voor het varen is de mankracht nodig van tien roeiers en een stuurman. De tewaterlatingen zijn mogelijk door vrijwilligers en financiële giften. 


De stichting Stichting Museumreddingsboot Terschelling heeft de Secretatis Schumacher in 2015 helemaal in oude staat hersteld. Het is daarmee de oudste, nog varende reddingsboot van het land. Secretaris Schumacher had al de status van varend erfgoed in het Register Varend Erfgoed Nederland.

Trefwoorden: reddingsboot, terschelling, erfgoed

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

06/11/24
Ontdek de vrijheid: dagjes uit zonder eigen auto
Nederland biedt talloze mogelijkheden om eropuit te trekken, zelfs zonder eigen vervoer.
01/11/24
Drie genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2025
De jury heeft drie routes genomineerd voor de Fietsroute van het jaar 2025.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
16/10/24
De reden dat de meeste jongeren kiezen voor een kampeervakantie
Wat maakt kamperen zo populair onder jongeren.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
26/09/24
‘Fietsen tussen de Mijnterrils’, een drijvende spiraal voor 360° fietsbeleving
Door innovatie en durf hebben het provinciebestuur en Visit Limburg een unieke toeristische beleving gemaakt in de Limburgse Gouden Driehoek.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.