Geplaatst op: 16-01-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector

Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Afbeelding van Joseph Mucira via Pixabay

Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data. Al in 2021 toonde de sector veerkracht en groeide de werkgelegenheid tot op 90% van het précoronaniveau. In de eerste drie kwartalen van 2022 zette die positieve ontwikkeling door. 

De monitor is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, leden van Gastvrij Nederland (VVEM, KNV, HISWA-RECRON, Club van Elf, CLC-Vecta, KHN, SVH, ANVR) en NBTC.  De Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2022 bevat cijfers van 2021 en deels van 2022.

Wil jij weten hoe de arbeidsmarkt er in Nederland of jouw regio uit ziet? Of wil je zelf analyses maken binnen een bepaalde subbranche? Bekijk dan het nieuwe dashboard Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2022. Daarnaast is er een samenvatting beschikbaar met de belangrijkste resultaten.

Bedrijven en arbeidsmarkt

In 2021 telde Nederland ruim 146.000 bedrijven binnen de gastvrijheidssector. Dit is ca. 7% van het totaal aantal bedrijven in Nederland. In 10 jaar tijd is het aantal bedrijven in de sector met 66% gegroeid. Na een afvlakkende groei tijdens de coronapandemie is het aantal bedrijven in 2021 weer gestegen met 6%.

Ook het aantal FTE's steeg weer in 2021 met 7%, na een flinke daling in het jaar daarvoor (-16%). Het aantal FTE’s in de sector ligt hiermee op 90% t.o.v. de periode voor corona (2019). De meeste banen zien we in toerisme (313.000), horeca (249.000) en evenementenbranche (103.000). In alle branches groeide de werkgelegenheid weer met 7% tot 11%) tussen 2020 en 2021. Alleen in de reisbranche daalde de werkgelegenheid verder (-9%).

In de gastvrijheidssector wordt relatief vaak parttime gewerkt. Ongeveer 30% van de werknemers werkt minder dan 16 uur, ten opzichte van 15% van de totale arbeidsmarkt. Circa 50% van de werkenden in de gastvrijheidssector heeft een contract voor bepaalde tijd. Opvallend is dat het aandeel tijdelijke contracten in 2021 is toegenomen (van 41% naar 50%).

Ook zien we dat de instroom in de sector na jaren van daling weer is toegenomen (28%). Daarmee is de instroom hoger dan de uitstroom (20%). In 2020 zagen we een enorme uitstroom van personeel (40%). In 2021 is de uitstroom dus flink gedaald en ligt het aandeel zelfs iets lager dan voor de coronacrisis (24%, 2019).

Het gemiddelde bruto jaarinkomen per fte ligt beduidend lager dan het landelijke gemiddelde (27.900 euro vs. 44.800 euro). Tot slot zien we dat de gastvrijheidssector een relatief laag ziektepercentage kent (3,4% t.o.v. 4,3% landelijk). Dit percentage is gelijk gebleven ten op zichte van voorgaande jaren.

Werknemers

De gemiddelde leeftijd van werkenden neemt na een stijging in de coronaperiode weer af. De gemiddelde leeftijd in de sector blijft daarmee lager dan in de totale arbeidsmarkt (36 jaar t.o.v. 41 jaar).

Net als voorgaande jaren biedt de sector werk aan een relatief groot percentage lageropgeleiden. In 2021 bedroeg het percentage lageropgeleiden 27%, tegenover 18% in de totale arbeidsmarkt. Zorgelijk is dat ondanks een forse groei van de sector het aantal studenten dat een studie (mbo of hbo) volgt voor de gastvrijheidssector al jaren daalt. In het studiejaar 2021-2022 waren het er nog maar 57.600, op de top waren dat er bijna 10.000 meer. Van de gediplomeerden heeft bijna 90% anderhalf jaar na het behalen van het diploma een baan of volgt een andere opleiding. Van alle geslaagden werkt 19% in de sector.

Daarnaast heeft een relatief groot aandeel van de werkenden in de gastvrijheidssector een migratieachtergrond, 33% ten op zichte van 25% van de totale arbeidsmarkt.

Vooruitblik 2022

In de eerste drie kwartalen van 2022 zet de positieve ontwikkeling van het aantal FTE's door. Vooral in het tweede kwartaal is het aantal FTE’s met 23% toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal FTE’s is nog net onder het niveau van 2019 gekomen. De toename van de instroom zet door in 2022, deze is echter minder hoog in vergelijking met vorig jaar. In het derde kwartaal is de instroom gelijk aan de uitstroom. De uitstroom van werknemers is stabiel gebleven in de eerste kwartalen van 2022. In het derde kwartaal is de uitstroom iets toegenomen.

Over de Arbeidsmarktmonitor

In 2019 is NBTC gestart met de Arbeidsmarktmonitor Toerisme om meer inzicht te krijgen in de toeristische arbeidsmarkt. De afgelopen jaren is de monitor verbreed tot de huidige Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector in samenwerking met leden van Gastvrij Nederland:  VVEM, KNV, HISWA-RECRON, Club van Elf, CLC-Vecta, KHN, SVH, ANVR. De monitor geeft de benodigde inzichten om te sturen op onder meer imago, de professionaliteit en de aantrekkelijkheid van de sector als werkgever. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt zijn deze inzichten dus van groot belang.  De verbreding van de monitor heeft mede plaats kunnen vinden door een financiële bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

Link: https://dashboard.nbtc.nl/dashboard/arbeidsmarktmonitor/
Trefwoorden: arbeidsmarkt, werknemers, werkgelegenheid, bedrijven, evenementen, horeca, dagrecreatie, attractieparken, reisbranche, watersport, verblijfsrecreatie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...