Geplaatst op: 28-02-2023
Auteur: Marc Gerlings

Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei

Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei


Met 0,1 procent steeg de omzet van de horeca in het vierde kwartaal 2022 nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 1,3 procent. De hotels en vakantieparken doen het relatief nog het best gerekend naar omzet maar ook zij merken daling in het volume.


Met het vierde kwartaal 2022 is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2022 groeide de omzet van de horeca met 53,0 procent ten opzichte van 2021. De grote groei in 2022 hangt onder meer samen met de coronamaatregelen die de horeca beperkten in 2021 en de grote prijsstijgingen.


Omzet horeca hotels en vakantieparken

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde in het vierde kwartaal van 2022 met 3,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 4,9 procent minder om dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, steeg in het vierde kwartaal met 1,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) van de logiesverstrekkers daalde met 2,7 procent. Zowel het volume van hotels als van de overige logiesverstrekking nam af.

Grootste omzetstijging voor hotels en cafés

In 2022 verdubbelden hotels bijna hun omzet in vergelijking met 2021. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings hadden een omzetstijging van bijna 16 procent. De omzet van de cafés groeide in 2022 met ruim 79 procent. Restaurants hebben ruim 56 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet van kantines en cateringbedrijven was bijna 51 procent hoger en fastfoodrestaurants noteerden een omzetstijging van bijna 26 procent.

Fastfood gaat goed

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het vierde kwartaal 1,4 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 4,8 procent het sterkst. De kantines en catering en de restaurants hebben respectievelijk 1,1 en 0,6 procent meer omgezet. De omzet van cafés daalde echter met 1,5 procent. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam af met 0,8 procent. Bij cafés en restaurants daalde het volume, terwijl het volume van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg.


Brede analyse: groei met 53 procent in 2022 maar vooral door prijsstijgingen

De horeca heeft vorig jaar 53,0 procent meer omgezet dan in 2021. Alle onderliggende branches boekten meer omzet. De omzet was ook hoger (13,5 procent) dan in het pré-coronajaar 2019. Dat was echter toe te schrijven aan prijsstijgingen. Het volume lag vorig jaar nog bijna een 1 procent lager dan in 2019.

De grote groei in 2022 hing onder meer samen met de coronamaatregelen in 2021. Daar had de horeca in een groot deel van dat jaar last van. Daarnaast bereikte de inflatie in 2022 met gemiddeld 10,0 procent een recordhoogte. Weliswaar had de horeca in 2022 ook nog last van beperkingen door corona, maar een stuk minder dan in 2021.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotel, vakantiepark, camping, restaurant

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...