Martijn van Dam nieuwe voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Martijn van Dam is benoemd tot voorzitter van Van Gogh Nationaal Park. Hij volgt met ingang van 1 maart de huidige voorzitter Paul Rüpp op. Als voorzitter zal Van Dam de samenwerking tussen de publieke en private partners ondersteunen om de stap naar de officiële Nationaal Park-status te kunnen zetten. Als staatssecretaris van Economische Zaken (2015-2017) stond hij aan de wieg van de aanpak voor nationale parken nieuwe stijl, waarin natuur, samenleving en economie sterker verbonden worden.
Van Dam: "Ik heb twee grote passies: digitalisering en innovatie aan de ene kant, en natuur en voedsel aan de andere kant. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om als voorzitter bij te kunnen dragen aan de ambities van Van Gogh Nationaal Park. Het idee van Nationale Parken nieuwe stijl was om natuurbescherming niet tegenover andere ambities te laten staan, maar veel meer hand in hand te laten gaan met maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Dat is de kern van de plannen van Van Gogh Nationaal Park, waar ik dan ook graag aan bij ga dragen.”
Van Dam hoopt dan ook de betrokkenheid van het bedrijfsleven voor de versterking van het Brabantse landschap een impuls te kunnen geven. Deze ambitie sluit aan bij de volgende stap in de ontwikkeling van Van Gogh NP, dat verwacht in 2023 duidelijkheid te krijgen van het Ministerie van LNV over de statusaanvraag volgens het nieuwe Beleidskader nationale parken dat nu wordt ontwikkeld.
Van Gogh Nationaal Park is de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot een beweging van inmiddels zeventig partners die gezamenlijk investeren in de kwaliteit van natuur, landschap en een vitaal boerenland. Deze partners zetten de urgentie van de maatschappelijke uitdagingen zoals op het gebied van landbouw, water, woningbouw en klimaatadaptatie om in integrale oplossingen voor een gezonde, mooie en vitale leefomgeving met groen tot in het hart van de steden en dorpen. De innovatieve en eigenzinnige werkwijze van Vincent van Gogh die in het gebied opgroeide dient hiervoor als inspiratiebron